A nyugati típusú diéták tényleg rákot okoznak
További Tech-Tudomány cikkek
- Fényes tűzgömb robbant fel Argentína és Urugay felett
- Melyik állat lenne a föld ura az ember után?
- Megjelent a tanulmány: kiderült, kialakulhat-e az autizmus a várandósság alatti betegség esetén
- Embereket megszégyenítő módon manőverez a világ legfejlettebb önvezető taxija
- Szakértő ad tippet, hogyan védjük meg Facebook- és Instagram-fiókunkat
Azt már egy ideje tudjuk, hogy az úgynevezett nyugati típusú diéta, vagyis a vörös húsok, finomított cukorféleségek, illetve úgynevezett nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása, illetve a túlzottan kevés zöldségbevitel fokozza a vastag- és végbélrák előfordulásának gyakoriságát. Egy új tudományos kutatás eredménye most arra is fényt derít, hogy mindez miért és hogyan történik.
Már napi egy szelet bacon is növeli a bélrák kockázatát
Egy új kutatás szerint a feldolgozott húsoknál még nagyobb a kockázat, mint a vörös húsoknál.
A vizsgálat alapján az ilyen típusú diéta összefügg az egyik bélbaktérium fokozott előfordulásával. Az Escherichia coli baktérium pks+ nevű variánsának szerepét most bizonyították a vastag- és végbél rosszindulatú daganatainak előfordulásában.
Négy év alatt igazolták
A fent említett baktérium a bélrendszer sejtjeiben DNS-mutációkat idéz elő, ami viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Az eredményeket dr. Shuji Ogino, a tekintélyes bostoni Brigham and Women’s Hospital patológiai osztályának munkatársa kommentálta, megjegyezve, hogy mindez hozzájárul ismereteink további bővüléséhez ebben a kiemelten fontos témában, hiszen a fejlett országokban ez a daganatféleség az egyik leggyakoribb, ráadásul mindkét nem képviselői között.
A NYUGATI DIÉTA MÁR RÉGÓTA ISMERTEN GYULLADÁSKÉPZŐDÉSHEZ VEZET A BELEKBEN, ILLETVE TULAJDONKÉPPEN AZ EGÉSZ TESTBEN.
A krónikus gyulladás önmagában is tumorok kialakulására hajlamosíthat, most azonban egy újabb láncszem került napvilágra az ilyen típusú diéta és a vastag- és végbélrák összefüggése tekintetében.
A vizsgálatot négy éven át folytatták, 130 ezernél is több beteget követtek nyomon. A vizsgálat vezetője, dr. Ogino szerint ennek többféle gyakorlati vonatkozása is lehet. Egyrészt a családi halmozódás miatt magas rizikójú betegeknél a megfelelő diéta még fontosabb kell hogy legyen, illetve az ilyen diétát fogyasztók között érdemes lenne megemelni a rákszűrés gyakoriságát.
AZ EREDMÉNYEK SZÁMUNKRA KIEMELTEN FONTOSAK, MIVEL MAGYARORSZÁG VILÁGVISZONYlATBAN IS AZ ÉLMEZŐNYBEN TALÁLHATÓ AZ ILYEN DAGANATOK ELŐFORDULÁSÁT TEKINTVE.
Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában
Évente 5000 ember hal bele.
A vizsgálatot független részről kommentáló további szakemberek is osztják ezt a véleményt, így például dr. Shaukat, a NYU gasztroenterológus szakembere szintén hangsúlyozta a vastag- és végbélrák, illetve a diéta közti újabb összefüggés megismerésének jelentőségét.
Hagyd a vörös húsokat, finomított cukrokat!
A véleménye szerint ha csökkenteni szeretnénk az ilyen rosszindulatú daganatok előfordulását,
MINDENKÉPPEN GONDOLJUK MEG A VÖRÖS HÚSOK ÉS A FINOMÍTOTT CUKORFÉLESÉGEK FOGYASZTÁSÁNAK MÉRSÉKLÉSÉT.
Az eredményeket nemcsak szakorvosok, hanem táplálkozástudományi szakemberek is kommentálták, így például Amanda Bode, a Cleveland Clinic humán táplálkozási szakembere (ő egyébként kifejezetten a táplálkozás és az onkológia összefüggésére szakosodott).
Bode a Medscape nevű orvosi portálnak nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte semmi meglepő nincs a vizsgálat eredményeiben. Ő az ilyen típusú daganatok megelőzésében és a már kialakult daganatok prognózisának javítása érdekében kiemelten fontosnak tartja a diéta azonnali módosítását.
SZERINTE A KULCS AZ EGYÉNRE SZABOTT DIÉTA, A PÁCIENS MINDEN JELLEMZŐJÉNEK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL.
A szerző belgyógyász szakorvos, c. egyetemi tanár.
(Borítókép: Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)