16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Az Artemis–1 elhagyja a kilövőállást az Ian hurrikán érkezése előtt

2022.09.27. 16:13
Tovább csúszik az Artemis-programot nyitó küldetés indítása.

A NASA holdprogramjának első küldetésének szánt Artemis–1 hétfő délután elhagyta a floridai Kennedy űrközpont 39B indítóállását, és hét kilométeres utat tesz meg a jármű összeszerelő-állásához, hogy ott vészelje át az közelben elhaladó Ian hurrikánt. A rakéta álló helyzetben, négy óra alatt kel át az összeszerelő-épülethez, amely védelmet nyújt a vihartól. 

Az Artemis–1 két lefújt indításon, egy javításon, és tesztfeltankoláson van túl. Az elővigyázatosságból végrehajtott manőver miatt tovább csúszik a harmadik indítási kísérlet, ami miatt valószínűleg novemberre tolódik a következő indítási kísérlet – írja a SciTechDaily.

A NASA közleménye szerint az elszállításhoz szükséges időt, illetve az alkalmazottak és családjuk biztonságát figyelembe véve döntöttek a harmadik indítási kísérlet elhalasztásáról.

Az Artemis-program célja, hogy az Egyesült Államok ismét űrhajósokat – egy nőt és egy férfit – juttasson a Holdra. Az Artemis–1 az első lépés lesz a programban, amelynek során legénység nélkül teszteli és juttatja el a Holdhoz az Orion űrhajót.  • Hírek
  • Hírek