Amerikai tankerület pereli a TikTokot és társait

GettyImages-1179612437
2023.01.13. 19:55
A gyerekek mentális egészségének károsításával vádolják a cégeket.

Perre megy a seattle-i tankerület a TikTokot, Facebookot, Instagramot, YouTube-ot és Snapchatet üzemeltető cégekkel. Az állami oktatási intézményeket felügyelő szervezet szerint a közösségi média mentálhigiénés válságba sodorta az amerikai fiatalságot.

Az alperesek gazdasági növekedése olyan tervezési és működési döntéseken alapul, ami visszaél a felhasználók pszichológiájával és idegrendszeri működésével, hogy azok minél több időt töltsenek a platformjaikon. Ezek a módszerek különösen hatásosak és károsak fiatalok esetében

– áll a 91 oldalas vádiratban, amely szerint a védtelen fiatalok tízmillióit vették rá a közösségi média használatára, ahol önveszélyes kihívásokat és más káros tartalmakat terjesztenek.

Az iratban idézett adatok szerint 2009 és 2019 között a seattle-i iskolákban 30 százalékkal nőtt az olyan tanulók száma, akik úgy nyilatkoztak, hogy „több mint két hete mindennap olyan szomorúak és kétségbeesettek, hogy elhagyták kedvenc elfoglaltságaikat”. 

A 106 iskolát igazgató iskolakerület szerint egyre több a szorongó és depressziós gyerek, romlik a tanulmányi teljesítményük, ami gyakran vezet olyan nyílt viselkedési problémákhoz, ami ellehetetleníti a tanítást.

A perben ismét felmerül az Egyesült Államok távközlési törvényének sokszor vitatott 230. bekezdése, amely felmenti a szolgáltatókat a felhasználók által a rendszerükben továbbított törvénysértő tartalmak következményei alól. Az iskolák szerint a médiacégek nem háríthatják el a felelősséget, mivel az algoritmusaik aktívan terjesztik, ajánlják és promotálják a káros tartalmakat.

Kútba ugrás

A tankerületek azt kérik a bíróságtól, hogy tiltsa el a közösségi médiát a káros tartalmak terjesztésétől, az általuk keltett zavarokért pedig kártérítést követelnek, amit a közösségi média káros hatásait kivédő oktatási programokra kívánnak fordítani.

A Google szóvivője a hírre reagálva közölte, hogy a cég elkötelezett a gyerekek védelme mellett. A mentális szennyezéssel vádolt Facebook vezére, Mark Zuckerberg még 2021 októberében kifejtette: nem igaz, hogy a felhasználók hergelésével érik el, hogy több időt töltsenek az oldalukon, mert az ilyen tartalmakat nem szeretik a hirdetők.

A fiatalokra különösen veszélyesek a különböző kihívások. Az internet történetének egyik első ilyen botránya a fahéjkihívás volt, ami fulladást okozhatott. Az elmúlt évek legnépszerűbb videós platformján, a TikTokon olyan kihívások jelentek meg, ahol az volt a cél, hogy a légzés visszatartásával vagy önmaguk fojtogatásával ájulást idézzenek elő. A TikTokot üzemeltető kínai cég emellett többször is belefutott a gyerekek adatainak törvénysértő kezelése miatti elmarasztalásokba, és jelenleg is komoly kampány folyik a betiltásáért az Egyesült Államokban.

(The Guardian, Mashable)

(Borítókép:  Chesnot / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM