Szívverés-érzékelő eszközzel segít a NASA a törökországi mentésben

2023-02-18T110242Z 1593022919 RC2MDZ9BKZWA RTRMADP 3 TURKEY-QUAK
2023.02.18. 13:43
A NASA által kifejlesztett technológiát, amely távolról képes érzékelni a test legapróbb mozgásait, a katasztrófaelhárítók használják a földrengés által sújtott Törökországban. De a NASA nemcsak a földön, hanem az űrben is segíti a törökországi mentést.

A FINDER-nek (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) nevezett készülékek mikrohullámú radarérzékelőket használnak, hogy a szívverés és a légzés távoli érzékelésével megtalálják a túlélőket a romok alatt vagy a lavinákban. 

A NASA közölte, hogy a technológiát a múlt hétvégén szállították Törökországba, csaknem egy héttel az után, hogy a török–szíriai határ menti városokban és településeken pusztító rengéssorozat épületek ezreit döntötte romba. 

A FINDER-technológiát a NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratoryjának csapata fejlesztette ki a 2010-es pusztító haiti földrengés után, majd a floridai székhelyű SpecOps Group hozta kereskedelmi forgalomba.

A technológia csak egy példa a NASA Törökországnak nyújtott támogatására. Az ügynökség egyes műholdjait például azzal bízták meg, hogy gyűjtsenek képeket az érintett régiókról, hogy segítsenek felmérni a károk mértékét, és a globális katasztrófaelhárítási erőfeszítések részeként nyújtsanak útmutatást a mentőknek. 

A NASA szíve és lelke a törökországi és szíriai földrengések által érintettekkel van

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója az ügynökség közleményében.

Az űrből is segít a NASA

Az űrből segítséget nyújtó eszközök között van az EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) nevű műszer, amelyet tavaly júliusban szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra, és később az állomás robotkarja szerelte fel az űrállomás külső szerkezetére – közölte a Space.com

A tudósok azt remélik, hogy az EMIT, amelyet elsősorban a földi légkörben található por összetételének elemzésére terveztek, képes lesz a földrengések által megrongált csővezetékekből származó veszélyes gázszivárgások kimutatására.

45 ezerre nőtt az áldozatok száma

Korábban beszámoltunk róla, hogy Törökországban és Szíriában meghaladta a 45 ezret a halálos áldozatok száma. A törökországi halálos áldozatok száma 39 672, míg a szomszédos Szíriában több mint 5800 halálos áldozatról számoltak be.

Ahogy telik az idő, a tisztviselők egyre kevésbé optimisták, hogy a romok alatt rekedt embereket ki tudják menteni. Ennek oka részben az, hogy az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes víz nélkül életben maradni, és a szakértők szerint a legtöbb mentés a katasztrófát követő első 24 órában történik.

(Borítókép: Maxim Shemetov / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport