Növeli a fogyás a halálozás kockázatát az időseknél
További Tech-Tudomány cikkek
- Rongyként nyújtható és csavarható az LG új kijelzője
- Az élet keresése közben végezhetett a marslakókkal az amerikai szonda
- Itt a nagy dobás a 4iG-től: műholdakat állítanak Föld körüli pályára
- Minden eddiginél furább hibrid szörnyeteggel rukkolhat elő az Apple
- Hamarosan képtelenek leszünk kiszolgálni az adatközpontok energiaigényét
A súlygyarapodás ezzel szemben nem hozható összefüggésbe a halálozással − derül ki a JAMA Network Open című szaklapban hétfőn közzétett tanulmányból.
Az egészségügyi szakemberek köztudottan aggódnak, ha az egészségi állapotuk miatt szenvedő idősek fogynak, de a kutatók nem teljesen értették a súlyváltozás hatását az egészséges idős felnőttekre − mondta a tanulmány vezető szerzője, Monira Hussain, a melbourne-i Monash Egyetem vezető klinikai epidemiológusa.
A tanulmányban közel 17 ezer, legalább 70 éves ausztráliai felnőttet és több mint 2000, legalább 65 éves amerikai felnőttet vizsgáltak. A tanulmány szerint mindenkit, aki részt vett a vizsgálatban, 2010 és 2014 között az éves szűrővizsgálatra küldtek − írta meg a CNN.
Tanulmányunk azt találta, hogy már 5 százalékos súlycsökkenés is növeli a halálozási kockázatot, különösen az idősebb férfiak esetében
− mondta Hussain.
A súlygyarapodás az egészséges időseknél viszont nem mutatott összefüggést a halálozással − tette hozzá.
Az összefüggést a kiindulási súlyok között találták, ami azt jelenti, hogy az orvosilag elhízottnak minősített embereknél is megnőtt a kockázat, ha fogytak, mondta Perri Halperin, a Mount Sinai Egészségügyi Rendszer klinikai táplálkozási igazgatója.
Egyéb egészségügyi problémák
Hussain elmondása szerint a vizsgálatból kizárták azokat az embereket, akiknek szív- és érrendszeri betegségük, demenciájuk, fizikai fogyatékosságuk vagy krónikus betegségük volt.
Kizárták azokat is, akik nemrégiben kerültek kórházba, ami azért fontos, mert a kórházi kezelést gyakran követi akut állapotok miatti súlyvesztés. A tanulmány azonban abban nem tudott különbséget tenni, hogy az érintettek szándékosan vagy akaratlanul fogytak-e.
Nem tettünk fel kérdéseket az aktivitási szint és a táplálkozás minőségének változásáról a kiindulási és a későbbi vizsgálatok között, így nincs információnk arról, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolhatták az eredményeket
− mondta Haperin.
Miért jelenthet kockázatot a fogyás?
A fogyás azért lehet kockázati tényező a halálozás szempontjából, mert jelezheti a háttérben meghúzódó problémákat. Olyan állapotok figyelmeztető jele lehet, mint a rák és a demencia, és „gyakran a gyulladás és a hormonális változások miatt csökkent étvágyhoz kapcsolódik” − mondta Hussain.
Halperin szerint a háttérben meghúzódó krónikus betegségek is kiválthatják az idősebb felnőttek fogyását, mivel befolyásolják az étvágyat, az anyagcserét és az étkezési szokásokat. A mozgászavarok és a gyógyszerek mellékhatásai szintén befolyásolhatják a testsúlyt.
Halperin szerint a súlyváltozás életmóddal kapcsolatos aggályokat is jelezhet.
Az idősebb felnőttek fogyásához nagyban hozzájárul a társadalmi elszigeteltség. További problémák közé tartoznak az anyagi korlátok, valamint a fájdalom
− tette hozzá.
Halperin szerint az ehhez hasonló vizsgálatoknál fontos megjegyezni, hogy a korreláció nem ok-okozati összefüggés. A testsúlycsökkenés összefüggésbe hozható a halálozással, ami azt jelenti, hogy korrelál − de ez nem jelenti azt, hogy a testsúlycsökkenés okozta az illető halálát.
„Azt is fontos elmondani, hogy az ellenkezőjét nem lehet extrapolálni, és nem is ajánlott − vagyis a súlygyarapodás nem feltétlenül csökkenti a halálozási kockázatot” − mondta el a lapnak. „Mint mindig, a testsúlyváltozását mindig beszélje meg orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel.”
A tanulság az, hogy az idősebb felnőttek kísérjék figyelemmel súlyuk változását.