Butul a ChatGPT a felhasználók szerint

2023.07.22. 09:02
Gyorsabb lett a ChatGPT, de a válaszok minősége romlott. Lehet, hogy az OpenAI próbálja gazdaságosabbá tenni a szolgáltatást, de nem kizárt, hogy komolyabb gond van a háttérben.

Az elsöprő nyitányt követően lecsengeni látszik a OpenAI terméke, a ChatGPT körüli felhajtás. A forgalmi adatok szerint a csevegő robotot felkeresők száma a nyár elején már 10 százalékkal visszaesett, ahogy az alkalmazás letöltései is lefelé tendálnak.

A Microsoft Bing keresőjébe integrált mesterséges intelligencia igazi piaci fegyverkezési versenyt robbantott ki, amiben a Google és a Meta is igyekszik tartani az iramot. Váratlan fordulat, hogy közben a felhasználói visszajelzések szerint a ChatGPT-ben visszaesett az eddig fantasztikus GPT-4 teljesítménye.

A panaszok arról szólnak, hogy több a hibás válasz, a rendszer nehezebben követi az instrukciókat, elfelejti a korábbi utasításokat, vagy éppen a számítógépes kód írása közben elfelejt bezárni zárójeleket. Összességében butábbnak és lustábbnak érzik a felhasználók.

Csalódás a mostani GPT-4. Olyan, mintha egy hónapig Ferrarit vezetnél, aztán ez átalakulna egy lepukkant furgonná. Nem biztos, hogy fizetni akarok ezért

– idézte a Business Insider az egyik fejlesztőt.

A GPT-4 a jelenlegi legerősebb nyelvi modell. Eddig hatékony, de viszonylag lassú volt, ez azonban pár hete megváltozott: gyorsabb lett, de a válaszok minősége romlott. Az OpenAI nem adott tájékoztatást arról, hogy mi történik, de többen tudni vélték, hogy a cég párhuzamosan működő, kisebb modelleken dolgozik, amelyek egyes területekhez (biológia, fizika, kémia stb.) jobban értenek. A Twitteren megjelent hozzászólások szerint 8 különböző területre bontva tanítanak be egyenként 220 milliárd paraméteres modelleket. Mindez persze spekuláció, de nagyon valószínű, hogy az OpenAI tényleg azon dolgozik, hogy optimalizálja a költségek és a teljesítmény arányát szolgáltatásában.

Felfalja magát

A teljesítmény hanyatlása mögött azonban nem csak gazdasági okok állhatnak, közrejátszhat az „AI-kannibalizmusnak” nevezett jelenség is. A ChatGPT és a Google Bard modellje is online adatokat tölt le a válaszadáshoz, miközben ömlenek az internetre a mesterséges intelligenciával generált szövegek. Az Amazon magánkönyvkiadós felületén keresztül tömegesen töltődnek fel a gép által írt könyvek.

A kannibalizmus ebben az esetben azt jelenti, hogy a gép nem tud különbséget tenni az ember vagy a maga által generált szöveg között, ezért egyre inkább a saját maga által generált szövegekből tanul, ami mérgező, és végső soron a használhatóság csökkenésével, vagyis butulással jár.

(Business Insider, TechRadar)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM