Bíróságra mehet a Pepsi műanyagszennyezésért

Pepsi.png
2023.11.19. 15:12

New York állam beperelte a PepsiCót a Buffalo folyó vizét és élővilágát károsító műanyagszennyezése miatt – írta meg a BBC. A vád szerint a PepsiCo a probléma legnagyobb okozója a térségben. A vállalat szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy „gondosan járnak el” a műanyaghasználat csökkentése érdekében.

Az Economx összefoglaló cikke emlékeztet rá, hogy a közelmúltban a Coca-Colát, a Danone-t és a Nestlét vádolták meg azzal, hogy félrevezető kijelentéseket tettek műanyag palackjaikról. A vállalatokat „zöldmosással” (greenwashing) vádolják, mondván, környezetbarátabbnak, zöldebbnek vagy fenntarthatóbbnak állítják be termékeiket, mint amilyenek valójában, ezzel félrevezetve a fogyasztókat.

„Egyetlen vállalat sem elég nagy ahhoz, hogy biztosítsa, hogy termékei ne károsítsák a környezetünket és az emberek egészségét” – állítja Letitia James állami főügyész.

A hivatal tavaly felmérést végzett a Buffalo folyó mentén összegyűjtött hulladékokról, és kiderült, hogy a műanyagszemét legnagyobb részét a PepsiCo egyszer használatos csomagolásai tették ki: a 13 helyszínen begyűjtött műanyag 17 százaléka kapcsolható a céghez. A bíróságon azt állították, hogy Buffalo város ivóvízellátásában is mikroműanyagot mutattak ki, ami szexuális zavarokat és bélgyulladást okozhat, valamint idegkárosító hatása is lehet. 

A szakemberek szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van téve annak. Napjainkban hatalmas mennyiségű műanyag károsítja a környezetet, a mikroszemcsék az Everesttől a legmélyebb óceáni árkokig megtalálhatók, és, mint megírtuk, tavaly már az emberi tüdőben is kimutatták őket.

A Pepsi közleményében azt írta, hogy mindent megtesznek a műanyagcsökkentésért és a hatékony újrahasznosításért, de ez „összetett kérdés”, amelyhez a hulladékgazdálkodási szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok, a fogyasztók és a közösségi vezetők bevonására is szükség van.

(Borítókép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)