Forradalmi áttörés jöhet a rákkezelésben

2024.01.18. 06:33
Rákbeteg gyermekeken kezdték meg egy új gyógyszeres kezelés tesztelését, amely sokkal enyhébb, mint a kemoterápia, de legalább olyan hatásos. Eddig sok pozitív eredményt értek el.

Londonban kezdték el az új gyógyszeres kezelés tesztelését a Great Ormond Street Kórházban – írja a BBC.

A 11 éves Arthur leukémiában szenved, így ő is azok között volt, akiken elkezdték az úgynevezett blinatumomab (röviden: blina) kezelés tesztelését. Családja elmondása szerint „ez a kezelés mutatja a fényt az alagút végén”, ugyanis kisfiuk sokkal kevésbé érzi magát betegnek, és több életkedve is van.

A blinán kívül a kemoterápia az egyetlen lehetséges megoldás a kisfiú számára, és mivel utóbbi nagyon legyengítette őt, így szüleit hatalmas boldogsággal töltötte el, amikor ennek teljes ellentétét tapasztalták az új fajta kezelés után. 

A blina már engedélyezett a rákos felnőttek kezelésére – és a szakértők remélik, hogy a gyermekek számára is biztonságosan alkalmazható lesz a közeljövőben. Az Egyesült Királyságban már mintegy 20 központban alkalmazzák a Blina-t B-sejtes akut limfoblasztos leukémiában (B-ALL) szenvedő gyermekeknél.

A gyógyszer egy olyan immunterápia, amely felkutatja a rákos sejteket, hogy a szervezet saját immunrendszere felismerje és elpusztítsa azokat.

Ez a kezelés pontosan a rákos sejtet támadja, így az egészséges sejtek nem sérülnek, ellentétben a kemoterápiával, ami mindent elpusztít. 

A gyógyszer egy tasakban található, folyékony halmazállapotú, és egy csövön keresztül adják be a betegnek. Egy elemmel működő pumpa szabályozza, hogy a gyógyszer milyen gyorsan csorogjon a véráramba – egy tasak akár napokig is kitarthat.

Már Bécsben is alkalmazzák

Egy olvasónk informált bennünket arról, hogy már Ausztriában is elérhető az új leukémia gyógyszer, és alkalmazását is megkezdték, szintén gyerekeken.

Elmondása szerint szomszédunkban is a britekhez hasonló módon adagolják a gyógyszert a betegeknek, ugyanis egy kis hátizsákban helyezik el azt, amit egy pumpa adagol gyakorlatilag állandóan.

Hozzátette, hetente kell új gyógyszer-tasakért menni, valamint konzultálni a kórházba.