35 éves a web – ezt jósolja a feltalálója

2024.03.15. 07:09
Mesterséges intelligenciák támogatják majd az életünket, magunk rendelkezhetünk adataink felett, és megavállalatok darabokra bontása következik Tim Berners-Lee szerint.

35 éve pattant ki az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN informatikus kutatója, Tim Berners-Lee fejéből a world wide web ötlete, és mindössze két évvel később elérhetővé vált a nyilvános változata, 1993-tól pedig szabadalmaktól és jogdíjaktól mentesen mindenki használhatja. Az internet persze idősebb ennél, webnek azt a részét nevezzük, amit a böngészőben látunk szöveg, kép, animált gif vagy éppen hírportál formájában, és ez harmincegynéhány éves.

Berners-Lee egy olyan megoldást szeretett volna, amivel kollégái szabadon oszthatnak meg információkat. Találmánya korszakos újításnak bizonyult – a CNBC az évforduló alkalmából kérdezte a legendás szakembert, hogy szerinte mit hoz a jövő.

Berners-Lee számára már a kezdet kezdetén világos volt, hogy valamiféle médiatörténeti fordulópont bontakozik ki a szemei előtt. Az első weboldal, az info.cern.ch forgalma évente megtízszereződött, vagy négyhavonta megduplázódott.

Ez nagyon komoly dolog lesz. Meg kell oldanunk, hogy ne omoljon össze

– emlékezett Berners-Lee a kezdeti kihívásokra.

Az eltelt évtizedekben a web kezdeti vad népiességét felváltották a profi céges oldalak és a tömegeket buborékokkal bűvölő közösségi média valamivel nyomasztóbb hangulata. Tim Berners-Lee ennek ellenére optimista a következő 35 évvel kapcsolatban, és nincsenek világvége-félelmei a mesterséges intelligencia miatt.

A jóslatom, hogy lehet, harcolnunk kell majd érte, de mesterségesintelligencia-asszisztensek lesznek. Olyan, aki neked dolgozik és megbízhatsz benne, mint egy doktorban

– vélekedik Berners-Lee.

Az MI nem csak személyes orvos, ügyvéd, bankár és menedzser lesz, valószínűleg ő használja majd a webet is, hogy az emberek visszatérhessenek a fizikai valóságba egymással beszélgetni és bulizni.

Széteső óriások, összeálló mütyürök

A web alapítója szerint a következő években az emberek visszakapják a saját adataikat. Bár jelenleg a Google, a Meta, az Apple és a Microsoft ingyen megkapja és tovább értékesíti a felbukkanó és eltűnő érdeklődések és más személyes rezdülésekkel kapcsolatos adatokat a reklámozóknak, ezeket a jövőben minden magánszemély maga használhatja fel saját céljainak megfelelően.

Berners-Lee esetében ez részben jóslat, részben marketing, mivel a személyes adatok privatizálásának ötletére Inrupt néven vállalkozást is indított. Az Inrupt saját protokollja segítségével úgynevezett podokon gyűjti a felhasználói adatokat, és ha beválik, radikálisan átalakíthatja a web mai arculatát.

A jelenleg egymástól elszigetelt platformok helyett a felhasználó maga oszthatná meg az általa használt megbízható alkalmazásokkal az adatait, amelyek így hatékonyabban működhetnének együtt.

Az alapító már több eszközön futó alkalmazások egyesítésében gondolkozik, amiben nem csak a ma elterjedt okostelefonok, kijelzők, hanem a virtuálisvalóság és kevertvalóság eszközök kapcsolódnak egy felületté.

Berners-Lee harmadik jóslata, hogy 

pár túl nagyra növő technológiai vállalatot fel fognak darabolni.

A múlt héten életbe lépett az Európai Unió digitális piacokat szabályozó törvénye, amely az éves bevételük 10-20 százalékára büntetheti a tisztességtelenül versenyző cégeket. Az új idők nyitányaként az Apple kapott tőlük egy komoly, félmilliárd eurós büntetést.

Ha ez nem lenne elég, az Európai Bizottság cégek feldarabolását is követelheti, de sokáig tart eddig eljutni, és ez csak egy hosszú nemzetközi jogi birkózás kezdetét jelentené. Berners-Lee szerint

az a jó, ha a cégek maguktól jól viselkednek. Mindig is ez volt az internet szelleme.

Példaként említette, hogy 2018-ban a Google, az Apple és a Meta is megegyezett róla, hogy megoszthatók a felhasználók fotói a rendszereik között. 

Egy monopóliummá váló cég szétbontása nem lenne példa nélküli intézkedés, ez történt 1911-ben a Standard Oil olajvállalattal, 1982-ben az AT&T telefontársasággal. A Microsoft az első böngészőháború során a Netscape elleni viszonylag tisztességtelen versengéssel kockáztatta és úszta meg a feldarabolást. Jelenleg az Apple és az Amazon vannak olyan helyzetben, hogy saját zárt ökoszisztémájukban húzzák le és akadályozzák a versenyben a piaci szereplőket.

A dolgok annyira gyorsan változnak. A mesterséges intelligencia nagyon-nagyon gyorsan változik. A mesterséges intelligencia terén vannak monopóliumok. A monopóliumok gyorsan váltották egymást a régi weben

– emlékezett Berners-Lee. 

Talán valamikor a jövőben az állami hivataloknak fel kell darabolniuk nagy vállalatokat, de nem tudjuk, melyik vállalatok lesznek ezek.

– tette hozzá.

(CNBC)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM