A nők mentális jólétét jobban befolyásolja, mit esznek
A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak – állítja a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmánya.
Egyre növekvő számú tudományos eredmény sugallja, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében – írja az MTI.
Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái 563 résztvevő – 48 százalék férfi, 52 százalék nő – bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.
A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.
Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azokra a korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatják, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, illetve rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.
A nőknek fontosabb a változatos étrend
A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak. Ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agynak
– mondta Begdache.
A kutató szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.
"A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszer-preferenciát eredményezhettek" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az étel- és az energiaszükségletek nemi alapú eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás eltérésére a nők és a férfiak között.
Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek "nem passzolnak", ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.