Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Aki legalább 34 hétig terhes, kisebb valószínűséggel lesz mellrákos

2018.10.23. 22:52

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a terhesség segíthet a nőknek a későbbi mellrák kockázatának csökkentésében. Egy új dán-norvég kutatás viszont most a pontos hetet is azonosította, amelynek az elérése maximalizálja ezt a jótékony hatást – írja az AFP.

A közel négy millió terhes nő és negyven év adatait átvizsgáló kutatók szerint a női testben a terhesség 34. hetében történik valami – hogy pontosan mi, azt még mindig nem tudni –, ami hatására a mellrákkockázat ugrásszerűen csökken. Ez ugyan érdekes információ, de a gyakorlatban nem sok mindent lehet vele kezdeni, hiszen önszántából nyilván senki nem szeretett volna eddig se a 34. hét előtt szülni, mert az még koraszülésnek számít.

A 34. hét után is tovább csökken a rákkockázat, de messze nem olyan mértékben, mint azon a bűvös héten. További érdekesség, hogy az újabb terhességeknél újból jelentkezik a jótékony hatás. 30 éves kor fölött viszont már le kell mondani erről a kellemes mellékhatásról.

Szomorú, de szintén érdekes adalék, hogy a halva született babák esetében is tapasztalható ez a hatás, amiből szintén arra lehet következtetni, hogy konkrétan a terhességhez, és nem az azt követő szoptatáshoz van köze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?