Olivér
4 °C
8 °C

Világszerte növekedett a várható élettartam

2018.11.09. 17:47

Világszerte növekedett a várható élettartam 1950 és 2017 között: a nőknél 52,9-ről 75,6 évre, a férfiaknál 48,1 évről 70,5 évre – derült ki a Betegségek globális terhei (Global burden of disease) című új tanulmányból.

A jelentés és függelékei a Lancet orvostudományi folyóirat kiadásában jelenik meg. Csak az egyes országokra vonatkozó adatokat tartalmazó függelékek több ezer oldalt tesznek ki. A szerzők a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával elemezték a világ 195 országának adatait – írja az MTI.

A legnagyobb előrelépés 1950 és 2017 között a gyermekhalandóság területén történt: ezer élveszülésre világszerte 38,9 haláleset jut a korábbi 2016 halálesethez képest. Ugyanakkor 2017-ben még mindig 5,4 millió öt év alatti gyerek halt meg.

A közelmúltban zajlott pozitív változások azonban lelassultak és a jövőben nem lehet ezekre számítani a tanulmányt szerző Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem kutatója és munkatársai szerint.

A konfliktusok, például a háborúk és a terrorizmus egyre nagyobb növekvő veszélyt jelentenek a globális egészségre. Az ezekhez köthető áldozatok száma 2007 és 2017 között 117 százalékkal növekedett. Ennek a korszaknak az egyik meghatározó járványa az ópiátfüggőség, amely érintettjeinek száma 2017-ben négymillióval növekedett és 110 ezren haltak meg benne

– írták a kutatók.

Több mint fele megelőzhető lenne

A halálesetek négy leggyakoribb oka négy elkerülhető rizikófaktor: a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint és a túlsúly vagy elhízás. Ezek az összes haláleset (55,9 millió elhunyt) 51,5 százalékát okozták.

A 2017-ben bekövetkezett halálesetek 73,4 százaléka nem fertőző betegségekre vezethető vissza. Első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések (17,8 millió áldozat) állnak, ezeket követi a rák (9,6 millió elhunyt) és a krónikus légúti betegségek (3,9 millió halálos áldozat). A túlsúly és elhízottság világszerte terjedőben van, több mint egymillió ember hal meg évente a kettes típusú diabétesz következtében.

A nem specifikus derékfájás, fejfájás és depresszió a rokkantság leggyakoribb oka 2017-ben. Míg ez már három évtizede megfigyelhető trend, a diabétesz időközben felkerült a negyedik helyre. 2017-ben a krónikus és fájdalmas háti panaszos esetek számát 246 millió becsülték. 995 millió embernek vannak fejfájásból eredő problémái, és 258 millióval növekedett a depressziós betegek száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?