Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rájöttek, miért okoz rákot az elhízás

2018.11.13. 10:54

Ír tudósok felfedezése magyarázatot adhat arra, miért lesznek nagyobb valószínűséggel rákosak a kövér emberek – írja az MTI.

A dublini Trinity College kutatócsoportja feltárta, hogy a zsír által elzáródnak és megszűnnek működni azok a sejttípusok, amelyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére.

Az elhízás a rákbetegségek kialakulásának egyik legfőbb, de megelőzhető oka a dohányzás után. Nagy-Britanniában például 20 daganatos megbetegedés közül egyet, évente 22 800 esetet a túlsúly okoz a brit Cancer Research adatai szerint.

A Nature Immunology folyóiratban közzétett tanulmányukban a Trinity tudósai bemutatták, hogyan zárja el a zsír a daganat ellen fellépő sejteket. Kutatásuktól azt remélik, hogy olyan gyógymódokat találnak, amelyek képesek helyreállítani ezeknek a "természetes gyilkos sejteknek a harcképességét" – írja a BBC.

Segíthet egy olyan vegyület, amely képes blokkolni a természetes gyilkos sejtek zsírfelvételét. Kipróbáltuk laboratóriumban, és azt találtuk, hogy lehetővé tette ezeknek a sejteknek, hogy ismét öljenek

– mondta Lydia Lynch, a tanulmány egyik szerzője. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy kétségtelenül még ennél is jobb lenne, ha az ember inkább lefogyna, mert az minden szempontból egészségesebb módszer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!