Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból

2019.05.21. 06:53

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, méghozzá nem is csak néhány napra, hanem egészen június 17-is, derült ki az InforRádió műsorából. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa szerint gyártási gond áll az ellátási akadály hátterében.

A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie.

Ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el – mondta az InfoRádiónak Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: mindkétféle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, egyiket 6, másikat 8 hónapig be is kell fejezni. Az ajánlott kezdés azonban a 2-3 hónapos kor.

Tartós hiány esetén egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást.

Bár a vakcina nem kötelező – ezért is fordulhat elő hiány –, a rotavírus gyakori kórokozó, ami magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye, csecsemőknél akár órákon belül.

Frissítés: az MSD Pharma Hungary Kft., a RotaTeq vakcina gyártója cikkünk megjelenése után azt közölte lapunkkal, Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó védőoltása van forgalomban, ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók. Utóbbi folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására.

Az oltásokat a kisbabáknak meghatározott időben kell elkezdeni, a RotaTeq esetén 6-12 hetes kor között. Amennyiben a szülő az oltás beadása mellett dönt, a RotaTeq – 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat – jelenleg is elérhető, a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető. Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást.