Több száz gyereket fertőzhetett meg HIV-vel egy gyerekorvos Pakisztánban

2019.05.26. 17:05

Mintegy 700 ember, közöttük 537 2-12 év közötti gyermek fertőzödött meg HIV-vírussal Pakisztán déli részében - közölte az MTI.

A miniszterelnök egészségügyi tanácsadója szerint a betegség terjedésének egyik oka a használt fecskendők alkalmazása. Szindh tartományban több mint 21 ezer emberen végeztek szűrővizsgálatot az övezetben, és a kormány komolyan aggódik az eredmények miatt.

A hatóságok szerint egy szintén HIV-vírushordozó gyermekorvosról terjedt el a fertőzés a tartomány Ratoder nevű körzetében. Az orvos, aki azóta rács mögött ül, tagadja, hogy tudatosan fertőzte volna meg pácienseit.

Pakisztán sokáig alacsony HIV-fertőzöttségű ország hírében állt. Mostanra azonban a vírus aggasztó mértékben terjed, főként a kábítószer-élvezők és a szexmunkások körében. Az ENSZ adatai szerint a 2017. évi mintegy 20 ezer új pakisztáni megbetegedéssel az AIDS terjedésének az üteme a második leggyorsabb Ázsiában.

Az ENSZ AIDS-ellenes programja, az UNAIDS szerint 600 ezer sarlatán működik az országban, közülük mintegy 270 ezer Szindh tartományban praktizál. Szerintük takarékossági szempontból ezek a sarlatánok több paciensnél is használják ugyanazt a fecskendőt. Ez lehet a megbetegedések növekedésének az oka.  • Hírek
  • Csok