Magához tért a szétválasztott sziámi ikrek egyike

rabeya-ebren-edesanya-csapody-doktor-aneszteziologus (1)
2019.08.09. 17:49 Módosítva: 2019.08.09. 23:08

A szétválasztott hároméves sziámi ikrek egyike, Rabeya magához tért, mozgatja a végtagjait, felismeri az édesanyját, és figyeli a környezetét, írta meg honlapján a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. Testvére, Rukaya még változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de most már önállóan vesz levegőt. 

A maratoni műtétet augusztus 1-jén és 2-án végezték el a bangladesi ikerpáron a dakkai központi katonai kórházban. Az alapítvány 35 fős magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves ikrek szétválasztására, tizenöt évnyi hazai tevékenység és hét évnyi bangladesi missziós munka után. 

A harmincórás végső szétválasztó műtét sikerrel zárult, az ikrek állapota azóta is stabil, eddig viszont többnapos mélyaltatásban voltak. Az alapítvány szerint ez a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, ahol a két lány agyát és koponyáját választották el egymástól. 

Mint írják, a pozitív fejleményeket az elkötelezett szakmai és tudományos munkának, illetve a kapott lelki támogatásnak köszönhetik:

„Továbbra is hálásak vagyunk mindenkinek, aki drukkol és imádkozik az ikrekért.”

Most a magyar aneszteziológusok munkájára van a legnagyobb szükség, akik a műtéti beavatkozás után igyekeznek megszüntetni és csillapítani a fájdalmat, valamint ellenőrzik és egyensúlyban tartják a kislányok életműködéseit.

A műtét orvosai közül vannak, akik Bangladesben maradtak további önkéntes munkára: idegsebészeti és plasztikai sebészeti operációk elvégzésére, és szakmai előadások megtartására. A plasztikai sebészeti csapat vezetője, Dr. Pataki Gergely és a végső szétválasztást vezető idegsebész, Dr. Csókay András továbbra is a gyerekek mellett maradnak Dakkában, ahogyan az aneszteziológiai csapat vezetője, Dr. Csapody Marcell is. 

 (Borítókép: Rabeya ébredés után édesanyjával és Dr. Csapody Marcell aneszteziológussal - fotó:  Sanjida Kamal / Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)  • Tippek
  • Biztosítás