Ezekre figyeljünk, ha nem szeretnénk gyomorrontást a kánikulában
Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
A Nébih javaslatai:
- Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be.
- Mindig ellenőrizzük a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve – magyar nyelven – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is.
- Hűtendő terméket csak akkor vásároljunk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják.
- Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg.
- A hazavitt termékeket mielőbb tegyük a megfelelő tárolóhelyre.
- Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tároljuk, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb.
- A hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék.
A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt, szabad szemmel láthatatlan, egészségre ártalmas baktériumok okozzák (az egyik leggyakoribb a szalmonella például). A Nébih ezzel kapcsolatban a következőket javasolja:
- A nyers húst az összes többi élelmiszertől elkülönítve kell előkészíteni főzéshez vagy sütéshez, szeleteléséhez külön vágódeszkát és kést érdemes tartani, amelyeket használat után azonnal meleg, mosogatószeres vízben kell elmosni.
- A nyers darált húsra külön oda kell figyelni: még a vásárlás napján érdemes elkészíteni, mivel minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet.
- A gyümölcsöket és zöldségeket két percig tiszta vízben áztassuk, aztán szűrőedényben erős vízsugárral mossuk át, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradék is előfordulhat.
- Az ételeket – főleg ha húst, tojást tartalmaznak – mindig jól süssük-főzzük át, mivel a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
- A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
- A megmaradt étel újbóli felhasználás előtt pedig nem elég csak megmelegíteni, a biztonságos fogyasztás érdekében forrósítani kell.