Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Szörnyű rossz a levegő a londoni metróban

Screen Shot 2019-12-03 at 8.37.08 AM.png
2019.12.03. 08:39

Nagyon magas a szálló por koncentrációja a londoni metróban: a londoni King's College kutatóinak mérései szerint a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok koncentrációja 15-szöröse a brit főváros központjában a felszínen mért szállópor-koncentrációnak.

A kutatók speciális hátizsákban elhelyezett mérőműszerekkel mérték a 2,5 mikronos szálló por szintjét a metróhálózat különböző vonalain és a föld felszínén, például olyan gépjárműforgalommal telített utakon, mint az Oxford Street, vagy a parkokban, mint a Hyde Park, olvasható az intézmény oldalán közzétett közleményben. A kapott adatokat interaktív térképre helyezték, így állomásonként meg lehet nézni, hogy az adott helyen mennyire rossz a földalatti levegő.

Kimutatták, hogy a szálló por koncentrációja vonalanként és helyszínenként változó, a Victoria vonalon mérték a legmagasabb szintet, a District vonalon a legalacsonyabbat.

A szerelvényekben mért átlagos koncentráció a Victoria és a Northern-vonalakon magasabb volt, mint a más külföldi nagyvárosok - Peking, Los Angeles, Mexikóváros, New York, Szöul, Tajpej, Sydney és Barcelona - metróhálózataiban feljegyzett szállópor-koncentráció.

Az állomások tekintetében az Oxford Circus, a Waterloo és a London Bridge állomásokon mért koncentráció volt a legmagasabb.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy

a londoni metrón utazók magasabb szállópor-koncentrációnak vannak kitéve, mint a más közlekedési eszközt használók.

A szálló por belélegzése káros hatással van az egészségre, szívbetegséget, stroke-ot, tüdőrákot, krónikus obstruktív tüdőbetegséget okozhat. Ugyanakkor még alig ismert, hogy mi a különbség a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok relatív mérgező hatása között föld alatti környezetben és a föld felszínén, írták a kutatók.

A londoni metrót naponta 2,8 millió utas használja, egy átlagos út hossza 47 perc. Az Environment International című folyóiratban megjelent, a brit főváros közlekedéséért felelős London Transporttal közösen végzett kutatás célja, hogy információkkal szolgáljon a londoni metró levegőminőségének javításához. (MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.