Ida
6 °C
9 °C

A maratonisták 70 százaléka saját egészségét veszélyezteti

GettyImages-489459031
2020.02.05. 14:27

A tavalyi prágai maraton résztvevőit a célba érkezés után orvosi vizsgálatnak vetették alá cseh kutatók. A prágai IKEM orvostudományi kutatóközpont tudósai keddi sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az amatőr futók gyakran megfelelő felkészülés nélkül, esetleges betegségeikről nem tudva vesznek részt maratoni távú futóversenyeken, ami károsíthatja az egészségüket.

2019 májusában a kutatók a prágai maraton 97 résztvevőjét vizsgálták meg közvetlenül a 42,2 kilométeres táv lefutása után. Egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy még az aktív, lelkes, hetente többször edző amatőr futók testtömege is nagyon hasonló volt az átlagnépesség testtömegéhez. A kutatók ezenkívül a megvizsgált amatőr atléták 70 százalékánál találtak szív- és veseproblémát. „A következmények általában időlegesek és pihenéssel elmúlnak” – mondta ezzel kapcsolatban Eva Kieslichova, az IKEM aneszteziológiai és intenzív klinikájának vezetője.

Számos országban a maraton nevezési feltétele az orvosi igazolás, a prágai maratonra viszont elég a nevező aláírása. Jan Pirk, az IKEM kardiológiai központjának vezetője, aki maga is amatőr futó, hozzátette, hogy a maratoni táv nem való mindenkinek, és nem szabad mindenáron megpróbálni teljesíteni. A prágai maratonon több mint tízezren vesznek részt évente, a csehek mindegy kétötöde rendszeresen jár futni. (MTI)

(Borítókép: Matej Divizna/Getty Images Hungary)