Magyar kutatók jöttek rá, miért gyakoribb az Alzheimer a nőknél

2020.02.25. 14:04

Az ELTE kutatói magyarázatot találtak arra, hogy miért gyakoribb az Alzheimer-kór a nőknél – írja az MTI közölte az egyetem közleménye nyomán.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói, Fellner Máté mesterszakos és Varga Bálint doktori hallgató Grolmusz Vince professzor vezetésével rájöttek, hogy a férfiaknál a hippokampusz kapcsolatai szabályosabbak, mint a nőknél, ez a felismerés pedig magyarázatot adhat arra, hogy a nőknél miért fordul elő gyakrabban betegség.

Az agy talán legtöbbet vizsgált területe a tengeri csikóhoz hasonló alakú hippokampusz, amely a rövidtávú emlékek tárolásában és a térbeli tájékozódásban is fontos szerepet játszik. A neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór is elsőként a hippokampuszt betegítik meg, ezért is az első tünetek egyike a rövidtávú memória zavara.

Az agyi tevékenységek a különböző agyi területek együttműködéséből alakulnak ki, ezért alapvető fontosságú az agyi kapcsolatok tanulmányozása. Az agy egyes idegsejtjei közötti kapcsolatok hálózatát, az emberi konnektomot vagy agygráfot a kutatók még nem tudták teljesen feltérképezni, főleg azért, mert nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel a 80 milliárd idegsejt kapcsolata felderíthető.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy mely területekhez kapcsolódik a hippokampusz a leggyakrabban. Megnézték, hogy melyik, legfeljebb 4 terület fordul elő legalább 80 százalékos gyakorisággal az alanyok agygráfjában, és ezen szomszédok eloszlását számították ki a férfiak és a nők agygráfjaiban. Arra jutottak, hogy a férfiak esetében sokkal több gyakori szomszédhalmaza van a hippokampusznak, mint a nőknél.  • Tippek
  • Hírek