Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szuperegerek: génterápia óvhat meg az elhízástól

2020.05.12. 08:50

Rövid idő alatt jelentős izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy génterápia, amely csökkentette továbbá az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) súlyosságát a rágcsálóknál és zsírban gazdag étrendjük ellenére is megóvta őket az elhízástól.

A St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal. Ez a gén blokkolja az izomnövekedés szabályozásáért felelős fehérje aktivitását az izomban.

Fotó: Ruhang Tang et al / Science Advances

A génterápia révén az egerek jelentős izomtömegre tettek szert anélkül, hogy a szokásosnál több testmozgást végeztek volna. A kutatók szerint noha a rágcsálók továbbra is zsírban gazdag étrendet folytattak és nem mozogtak többet a megszokottnál, izomtömegük több mint megkétszereződött és az erejük is csaknem duplájára nőtt.

Ezeknél a "szuperegereknél" továbbá kevesebb volt az oszteoartritisszel összefüggő porckárosodás, alacsonyabb a gyulladásos sejtek és fehérjék száma az ízületeikben, kevesebb anyagcsere-problémával küzdöttek, egészségesebb szívvel, valamint érrendszerrel rendelkeztek, mint a génterápiában nem részesült társaik. Ezen kívül jóval kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

A kutatók izomtömeg-növekedést értek el a beoltott egereknél
A kutatók izomtömeg-növekedést értek el a beoltott egereknél
Fotó: Ruhang Tang et al / Science Advances

A kutatók egyik aggodalma az volt, hogy a génterápia által kiváltott izomnövekedés egy része fájdalmas lesz. Ám az egerek szívműködése, valamint a szív- és érrendszeri egészségük egésze javult.

A szakemberek szerint hosszú távú tanulmányokra lesz szükség a vizsgált génterápia biztonságosságának megállapításához. Amennyiben biztonságosnak bizonyul, akkor különösen hasznos lehet például az izomdisztrófiával küzdő páciensek esetében.

A kutatók a Science Advances című folyóirat internetes kiadásában publikálták a tanulmányukat. (MTI)