Halálos betegséget terjeszt emberre a kullancs a felmelegedés miatt

DSOKI20180417002
2020.11.17. 10:42

Több mint kétszer akkora valószínűséggel csíp meg embert az alapvetően kutyákon táplálkozó, halálos csípésű kullancs, amikor megemelkedik a hőmérséklet – állapították meg kutatók a klímaváltozás kockázatait hangsúlyozva.

Az akár halálhoz is vezető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8-re emelkedik – derítette ki a kaliforniai Davis Állatorvosi Egyetem.

A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbá válnak – hangsúlyozták a kutatók.

A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, arra számíthatunk, hogy több kullancs csípi meg az embereket, ami egyre nagyobb probléma lesz – mondta a kutatást vezető Laura Backus.

Több mint tízszeres növekedés

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek.

Az Egyesült Államokban is megemelkedett a Sziklás-hegységi foltos lázas esetek száma: 2000-ben még kevesebb mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

Az RMSF kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha túl későn kezelik.

A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.

(Borítókép: Közönséges kullancsokat (Ixodes ricinus) vizsgálnak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának laborjában Pécsen 2018. április 17-én. Fotó: Sóki Tamás / Index)  • Tippek
  • Babaváró hitel