Az amerikai bőrgyógyászati szaklapban megjelent új kutatás szerint a szőlőfogyasztás védi a bőrt az ultraviola sugárzás okozta károsodástól. A hatás, amit a gyümölcs polifenoltartalmának tulajdonítanak, nem csak a leégés elleni ellenálló képességet növelte, hanem a sejtszintű károsodást is csökkentette.
A kutatás során az Alabamai Egyetem munkatársa, Craig Elmets kéthetes rendszeres szőlőfogyasztást követően mérte az UV fény hatását. Az önkéntesek bőrét a minimális vörösödésig világították UV-fénnyel szőlőfogyasztás előtt és után. Az összehasonlítás során a vörösség eléréséhez szükséges minimális besugárzás mértéke 74,8 százalékkal magasabb volt a szőlő hatására (ami teljesen biztosan nem konvertálható ugyanennyivel több védelem nélküli napozásra).
A bőr vizsgálata során azt találták, hogy a DNS-károsodás, az elhalt sejtek száma és a gyulladásos markerek mind csökkentek – a szőlő így blokkolta a bőrrákos elváltozások UV-sugárzás okozta legfontosabb tényezőit.
A szőlő egyfajta ehető napvédő, ami további védelmi réteget adhat a külsőleg alkalmazott napvédő krémek mellett
– véledett dr. Elmets.