16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 6
Svájc 1

Mégsem hizlalnak a gyorsan oldódó szénhidrátok?

2021.08.22. 05:53 Módosítva: 2021.08.22. 05:53
Egy új kutatás szerint a finomított cukortól nem kell annyira rettegni.

A súlyfelesleg kialakulásának esélye nem nagyobb magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásakor, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében – állítja az Advances in Nutrition című amerikai táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss kutatás.

A David Jenkins professzor által 1981-ben kidolgozott, azóta széles körben elterjedt glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukorszintet emelő hatását rangsorolja az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó szőlőcukorhoz képest. Az egytől százig terjedő skálán elért érték attól függ, hogy az emberi testben milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben található szénhidrát. Ennek pedig a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára van a legnagyobb jelentősége – az új adatok ez utóbbi csoportnak lehetnek fontosak.

Szereotípiának bizonyul?

Általánosan köztudott, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek, a gyors felszívódású szénhidrátok vagy egyszerűbben a cukrozott dolgok, mint az édességek, üdítőitalok vagy akár a fehér kenyér, emelik a vércukrot, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet. Lehetséges, hogy a képlet bonyolultabb.

Házi kovászos kenyér áfonyás joghurttal
Házi kovászos kenyér áfonyás joghurttal
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

Az Arizonai Egyetem munkatársai 43 csoportos kutatás adatait egyesítették és elemezték, így közel kétmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) és táplálkozási szokásait hasonlították össze. Mint kiderült, a finomított cukrokat gyakrabban fogyasztók és a tudatosan a lassú felszívódású szénhidrátok felé orientálódó csoportok testtömegindexe között nem mutatkozott jelentős különbség.

A kifejezetten fogyókúrás étrendeket vizsgáló 27 kutatás 70 százalékában ráadásul alacsonyabb BMI-t találtak a magas glikémiájú élelmiszereket legbuzgóbban fogyasztók körében.

A közvélekedéssel szemben nem lesznek nagyobb eséllyel túlsúlyosak, és nem híznak el, akik magas glikémiás indexű élelmiszereket tartalmazó étrendet követnek. Továbbá egyáltalán nem kisebb az esélye annak, hogy fogyjanak

– összegezte Glenn Gaesser professzor, az egyik szerző az eredményeket.

A kutatók következtetése, hogy az élelmiszerek egyéb tulajdonságai, mint a tápanyagsűrűség, a rosttartalom vagy a hozzáadott cukor mennyisége fontosabbak, mint a glikémiás index, ezért véleményük szerint bűnbaknak kikiáltott finomított cukroknak is helyük lehet az egészséges étrendben.

(Business Insider, Yahoo!)  • Hírek
  • Hírek