Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A trójainál háromszor nagyobb ókori várat találtak Erdélyben

2018.08.07. 17:00

A trójainál négyszer nagyobb alapterületű vár maradványaira bukkantak Arad megyében, a szakemberek Kelet-Európa egyik legfontosabb régészeti felfedezéséről beszélnek – írja a Főtér.ro.

A román-német régészcsoport Újszentanna mellett találta meg a vár alapjait. A környék feltárását már 2009-ben elkezdték, a munkálatokat Rüdiger Krause, a frankfurti Goethe Egyetem kutatója vezeti.

A várat 3400 évvel ezelőtt, a bronzkorban építhették. Az alapterülete 90 hektár – összehasonlításképp: a trójai váré mindössze 29 hektár.

Míg a trójai erődítmény kizárólag kőből épült, az újonnan felfedezett óriási erődítmény vélhetően fából és agyagból készült, ami fejlettebb civilizációra utal

– idézi a lap Krause szavait.

Frissítés:

Priskin Anna régész-muzeológus a cikk megjelenése után jelezte, hogy 2011 óta Magyarországon is folyik egy jóval nagyobb, hasonló korú (késő bronzkori) vár kutatása:

Az említett földvár, mely korban és szerkezetben nagyon hasonlít az újszentannaihoz, Csanádpalota határában található, hivatalos megnevezése Csanádpalota-Földvár, és Kr.e. 1300-1100 között lehetett használatban. Az erődítés négyszer nagyobb, mint az újszentannai.