Legendás maja király szobrát találhatták meg Mexikóban

2018.08.27. 08:17

A legendás Pakal maja király portréját találhatták meg Palenque romvárosban mexikói régészek – írja az MTI a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közleménye nyomán.

A nagyjából életnagyságú szoborfejre a restaurációs munkák során bukkantak rá. Nagy Pakal király (K'inich Janaab' Pakal) 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé, a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé.

A Palota (El Palacio) nevű komplexum alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak. A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCO kulturális világörökség része.

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki, a város kulturális és építészeti értelemben a 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei, és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg.  • Hírek
  • Árfolyam