Árpád
-2 °C
3 °C

Terhes nő ókori sírját fedezték fel Egyiptomban

2018.11.15. 11:52

Egy terhes nő maradványait rejtő ókori sírt tártak fel a kutatók a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban – írja az MTI.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének szerdai közleménye szerint a sírt egy olasz és amerikai szakemberekből álló régészcsoport fedezte fel a Kom Ombo templomnál végzett ásatásokkor.

A sírt majdnem tökéletes állapotban tárták fel egy nekropoliszban (nagy ókori temetkezőhelyen), amelyet a déli sivatagi utakon át Egyiptomba érkező utazók használtak az i.e. 1750-1550 közötti második átmeneti korban.

Az előzetes vizsgálatok szerint a nő nagyjából 25 éves lehetett, és terhessége vége felé járt, amikor meghalt. A csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket és meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban.

ttt
Fotó: Ministry of Antiquities وزارة الآثار / Facebook

Egyiptom nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?