Terhes nő ókori sírját fedezték fel Egyiptomban

2018.11.15. 11:52

Egy terhes nő maradványait rejtő ókori sírt tártak fel a kutatók a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban – írja az MTI.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének szerdai közleménye szerint a sírt egy olasz és amerikai szakemberekből álló régészcsoport fedezte fel a Kom Ombo templomnál végzett ásatásokkor.

A sírt majdnem tökéletes állapotban tárták fel egy nekropoliszban (nagy ókori temetkezőhelyen), amelyet a déli sivatagi utakon át Egyiptomba érkező utazók használtak az i.e. 1750-1550 közötti második átmeneti korban.

Az előzetes vizsgálatok szerint a nő nagyjából 25 éves lehetett, és terhessége vége felé járt, amikor meghalt. A csontvázát bőrbe tekerve találták meg a kutatók, akik agyagedényeket és meglepő áldozati ajándékokat, köztük strucctojás-töredékeket is felfedeztek a sírban.

ttt
Fotó: Ministry of Antiquities وزارة الآثار / Facebook

Egyiptom nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.  • Hírek
  • Hírek