Diána
11 °C
22 °C

Egy régész megvizsgálta, miért mindig az orra hiányzik az egyiptomi szobroknak

2020.09.10. 13:27

A Brooklyn Múzeum kurátora, Edward Bleiberg számára a legtöbbet feltett kérdés az egyiptomi kiállítások kapcsán a következő: miért van letörve az orra az egyiptomi szobroknak? Bleiberg többek között az antik közel-keleti és az ókori egyiptomi régiségeket felügyeli a világhírű múzeumban. Az egyiptológus CNN-nek adott nyilatkozata szerint a szobrok mindig sérülten kerülnek elő, ő pedig megpróbálja rekonstruálni, hogyan nézhetett ki új korában egy szobor.

Bleiberg több évtizedes régészkedése során azt vette észre, hogy a szobrokról legtöbbször az orruk hiányzik. A természetes romlás mellett a szakember szerint ókori vandalizmussal is találkozunk a letört orrú szobroknál. Az ókori Egyiptom számára ezek a halott uralkodókkal és az istenekkel való földi találkozást jelképezték, mivel azt gondolták, hogy a szellemük a szoborban van, és a hiedelem szerint a képrombolás (idegen szóval ikonoklasztázia) pedig megtörhette ezt a képességét a szobroknak.

Bleiberg szerint az ókori vandálok azt gondolhatták, hogy a túlvilágon lévő uralkodó szellemét úgy ölhetik meg, ha letörik a szobruk orrát, mivel anélkül „nem tud lélegezni”.