Dezső
14 °C
27 °C

Négyuszonyú delfint találtak Japánban

2006.11.05. 19:57
Hátsó lábak maradványa lehet az a két plusz uszony, amit egy múlt hónapban elfogott palackorrú delfinen találtak Japánban. Az állatnak négy uszonya van, a hátsó kettő jóval kisebb, mint mellső végtagjai.

Az állatot halászok fogták ki Vakajama állam partjainál október 28-án, és amikor látták a rendellenességet, azonnal riasztották a közeli Taidzsi bálnamúzeumot, mondta el az AP-nek a múzeum igazgatója Kacuki Hajasi.


A négyuszonyú delfin
(Fotó: AP/Taidzsi bálnamúzeum)

Kövületekből már korábban is következtettek arra, hogy a delfinek és a bálnák 50 millió évvel ezelőtt négylábú, szárazföldi állatok voltak, a szarvasokkal és a vízilovakkal közösek voltak az őseik. Később azonban a vízi élethez alkalmazkodtak.

Ezt az elméletet támasztotta alá többek között az is, hogy a delfinek és a bálnák testén magzatkorukban még látszanak a hátsó végtagok kitüremkedései, de ezek még a születés előtt eltűnnek.

Néhány korábbi esetben már találkoztak kisebb kitüremkedésekkel bálnákon és delfineken a farokrész mellett, de ilyen kifejlett uszonyokkal még nem, közölte Kacuki, aki egyelőre nem tudta megmondani, hogy az állat használja-e a hátsó uszonyait úszás közben.

Az uszonyok jóval kisebbek ugyan a delfin mellső uszonyainál, de így is elérik egy emberi kézfej méretét. Az állat 2,7 méter hosszú és ötéves.

"Azt hiszem az uszonyok azoknak a hátsó lábaknak a maradványai, amikkel a delfin ősei még a szárazföldön éltek" - mondta Szeidzsi Oszumi, a tokiói cetkutató intézet munkatársa egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Egy különös mutáció érvényesíthette újra az ősi jellegzetességet, vélekedett Szeidzsi. A kutatás azonban csak most kezdődött, a delfint röntgen és DNS-vizsgálatoknak is alávetik.