Új típusú földmozgást fedeztek fel

2009.02.17. 08:33 Módosítva: 2009.02.17. 08:34

A történelmet alapul véve rengések várhatók Japánban és Tibetben - mondta Leigh Royden, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) vasárnap véget ért éves közgyűlésén Chicagóban. A kutató ugyanakkor nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy valaha meg lehet-e jósolni a földrengéseket. Szakértők szerint a rengések leggyakrabban két mozgó kőzetlemez összeütközésekor keletkeznek, de volt már példa a lemezen belülről induló földrengésre is.

James Evans, az Utah-i Állami Egyetem munkatársa a tanácskozáson közölte, hogy kutatók 3500 méter mélyre fúrtak a Szent András-árokban, ahol mérőműszereket helyeztek el annak reményében, hogy a törésvonal mélyéig jutva rögzíteni tudnak egy földrengést. Hasonló kutatásokat folytat Harold Tobin, a Wisconsini Egyetem szakértője is a Nankaj-árokban. A Föld szeizmikus működését tekintve egyik legaktívabb területén, a Csendes-óceánban folyó kutatás célja a törésvonalak mentén zajló folyamatok jobb megértése. "Ha valóban tudni akarjuk, miként működnek ezek a törésvonalak, le kell mennünk az óceánban lévő árkokba" - mondta Tobin. "A tudományos fúrás a legfőbb útja annak, hogy bármit is megtudjunk a Föld víz borította kétharmadának geológiájáról." A tudós szerint a kutatás végső célja, hogy pár éven belül mély lyukak sorozata legyen az árokban. A mélytengeri rengések különösen akkor lehetnek veszélyesek, ha szökőárhoz vezetnek, mint ahogy az a százezrek életét követelő 2004-es indiai-óceáni cunami esetében is történt.

Susan Schwartz, a Kaliforniai Egyetem professzora a legújabb kutatásokról szólva elmondta: tudósok a lemezmozgások egy harmadik típusát is felfedezték. Egyes lemezek kitartóan úsznak egy másik mentén, anélkül, hogy rengést okoznának, míg mások beakadnak, és egy hirtelen rengéssel szabadulnak ki. A most azonosított harmadik mozgástípus szerint a lemezek beakadnak, de csak lassú földmozgással csúsznak ki. Ez pár héttől akár egy évig is tarthat, de nem történik földrengés. Schwartz és kutatócsoportja a Costa Rica-i Nicoya-félsziget alatti lemezek megfigyelésénél vette észre ezeket a "csendes földrengéseket". "Legalább két ilyen lassú csúszás történt a félsziget alatt 2003 óta, akkor még csak 3 GPS állomásunk volt, 2007-ben viszont már egy tucat állt rendelkezésünkre 10 szeizmikus állomáson, így azt az eseményt nagyon szépen tudtuk rögzíteni" - számolt be Schwartz.

A lassú mozgás jelenségét a Washington állam és Brit-Columbia partjainál lévő Cascadia-árok zónájában és a Nankaj-árokban is megfigyelték. A kínai geológiai intézet szerint Kína 297 szeizmikus állomást állított fel az árok térségében, hogy a tavalyi szecsuáni földrengést követően megfigyeljék a föld alatti mély struktúrákat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport