Eleonóra
-1 °C
2 °C

Parazita okozhatta a bálnák vesztét

2009.03.03. 13:26
Nem a hajók hanghullámai késztették a Tasmánia mellett partra vetődött bálnákat tömeges öngyilkosságra – mondta el az Inforádiónak egy magyar tengerbiológus.

Mint hétfőn megírtuk, nagyjából kétszáz bálna és delfin sodródott partra egy szigeten Tasmániától délre. Körülbelül 140 állat elpusztult, 54 bálnát és 7 gömbölyúfejű delfint sikerült megmenteni. A Reuters tudósítása szerint sok szakember a hajózással együtt járó hanghullámok zavaró hatásával magyarázza a cetek öngyilkosságát, az Inforádió által – megkérdezett tengerbiológus viszont agyi parazitákra gyanakszik.

Regős János, az egri Eszterházy Károly Főiskola Állatani Tanszékének professzora szerint a hajók által okozott zaj a bálnák legfeljebb az állatok egymás közötti kommunikációját zavarhatja meg, de nem magyarázza azt, miért vetik partra magukat. Regős úgy véli, agyba befészkelő paraziták kényszeríthették öngyilkosságra az állatokat. A bálnák csoportban élnek, így elég, ha a vezérnek az agyába bekerül egy élősködő.

A parazita áthangolja az állatok orientációját, Regős példaként megemlítette, hogy van olyan húrféreg, amely a szöcskét arra veszi rá, hogy vízbe ugorjon – a szöcske ekkor megfullad, de a féreg a vízben ki tud mászni.