Piroska
-2 °C
5 °C

Halálos betegségek a kórházi mobilokon

2009.03.06. 10:50
Egy török felmérés szerint a kórházi dolgozók mobiljainak 95 százalékán volt legalább egyféle baktérium, de 12 százalékukon MRSA-t is találtak.

Az kórházi személyzet mobiltelefonjai tele vannak kórokozókkal. Sokszor még a rettegett kórházi baktérium, a gyógyszerekre alig reagáló MRSA is ott van a készülékeken, állapították meg török kutatók. Az Ondokuz Mayis Egyetem szakemberei 200 műtős és intenzív osztályos orvos és nővér mobiltelefonját vizsgálták meg.

Szabályok betartása mellett

A mobilok 95 százalékán volt legalább egy baktérium, több mint egy harmada volt fertőzve két különböző baktériummal. A telefonok több mint 11 százalékán találtak 3 vagy több különböző baktériumot.

A baktériumok között nemcsak olyanok voltak, amelyek legfeljebb apró bőrirritációt okoznak, hanem olyanok is, amelyek halálosak is lehetnek.

A fertőzött mobilok 12 százalékán megtalálták a gyógyszerellenálló methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) elnevezésű baktériumot, amely világszerte a legveszélyesebb kórházi fertőzést okozza.

Bár az orvosok és a nővérek többsége a kézmosási szabályokat betartotta, csak 10 százalékuk tisztította rendszeresen a mobilját.

"A mobiltelefonok a fertőzés melegágyai lehetnek, a kórházi körülmények között megkönnyítik a kórokozók betegről betegre való terjedését" - állapította meg a tanulmány.

A gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók egy része ártalmatlan az egészséges emberekre, de halálos lehet a legyengült kórházi páciensek esetében. Az ilyen baktériumok a nyílt sebeken, katétereken, lélegeztető csöveken keresztül könnyen bejuthatnak a szervezetbe.

Halálos

Az Egyesült Államokban - ahol van ilyen országos statisztika - a kórházban szerzett fertőzések 60 százalékát okozza az MRSA baktérium. Az MRSA 2005-ben 94 ezer embert fertőzött meg Amerikában, és közülük 19 ezer halt meg.

A török kutatók elismerik, hogy a megállapításaik általánosításához szélesebb körű kutatásra is szükség van. A mobilok kórházi betiltásának nem lenne gyakorlati értelme- írják -, mert a telefonokat gyakran használják szükséghelyzetekben. De a török kutatók szerint józan paraszti ésszel is belátható, hogy lehetne csökkenteni a fertőzésveszélyt, ha az orvosok gyakran tisztítanák a telefonjukat alkoholos fertőtlenítőszerrel.

A tanulmány az Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials című orvosi lapban jelent meg pénteken.