Ágnes
-1 °C
2 °C

Ehetnek a kismamák szülés közben

2009.03.24. 11:17
Az orvosok ezentúl talán nem fogják tiltani a vajúdó kismamákat az evéstől. Egy friss felmérés ugyanis kimutatta, hogy semmi kár sem származik abból, ha az anya falatozik a fájdalmak közötti szünetekben.

Nem változik a vajúdás hossza, nincs szükség gyakoribb orvosi beavatkozásra vagy pláne császármetszésre akkor, ha a kismama eszik szülés közben, írja a British Medical Journalban kedden megjelent tanulmány.

Az orvosok régóta vitatkoztak azon, hogy van-e kockázata a vajúdás alatti evésnek. Sok szakember felvetette mér, hogy az esetleg hosszú órákig tartó vajúdás alatti koplalás árt az anyának és a kisbabának is. De eddig nem jelent meg olyan tanulmány, amely eldönthette volna a vitát.

A londoni King Egyetem professzora, Andrew Shennan több mint 2400 szülő nőn végzett kísérletet. A kismamákat két csoportra osztotta, az egyiknek csak vizet volt szabad innia a vajúdás alatt, a másiknak pedig azt tanácsolták, hogy fogyasszon időnként kenyeret, piskótát, gyümölcsöt, zsírszegény joghurtot, sportitalt, gyümölcslét.

A két csoportot több szempontból is összehasonlították, de nem találtak köztük különbséget. Sem a vajúdás hosszában, sem a spontán hüvelyi szülések, sem a császármetszések számában nem volt gyakorlatilag eltérés. A hányások is egyforma (nagyjából 35 százalékos) arányban fordultak elő a két csoportban. És az újszülötteken sem látszott meg, hogy a világra jövetelük közben falatozott-e az anyukájuk vagy sem.