Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

A forró tea gégerákot okoz

2009.03.27. 13:34 Módosítva: 2009.03.27. 13:36
A világon az egyik legnagyobb a gégerákban megbetegedettek aránya az iráni Golesztan tartományban, pedig a helyiek nem is dohányoznak. Viszont forrón isszák a teát.

Akik tűzforrón isszák a teát, sokkal könnyebben kapnak gégerákot, mint azok, akik a meleg vagy langyos teát részesítik előnyben, derítették ki iráni tudósok.

Csak a tea

A torok és a nyelőcső rákos megbetegedése a dohányzással és az alkoholfogyasztással is összefügg, de a forró italok is kockázati tényezőnek számítanak, mert feltehetően károsítják a szöveteket.

Iráni kutatók ennek próbáltak utánajárni Golesztan tartományban, amely a világ azon területei közé tartozik, ahol a legmagasabb a nyelőcsőrák előfordulása. A környék lakói nagy mennyiségben fogyasztanak forró fekete teát: átlagosan egy ember naponta több mint egy literrel iszik meg. Viszont ritka a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

A Teheráni Egyetem orvosi karának kutatói megvizsgáltak 300 olyan személyt, akinél torokdaganatot diagnosztizáltak, összehasonlításképpen pedig 571 környékbeli egészséges embert. Azok körében, akik forrón (65-69 Celsius-fokosan) itták a teát, kétszer olyan gyakori volt a torokrák, mint azoknál, akik 65 fok alatti hőmérsékletű meleg vagy langyos teát ittak.

A 70 fok feletti hőmérsékletű tea fogyasztásánál már nyolcszor magasabb volt a rák kockázata.

A tanulmány a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg.

Várni kell

A legtöbb ember nem ilyen forrón issza a teát. Korábbi felmérések szerint a briteknél például az átlagos fogyasztási hőmérséklet 56-60 Celsius-fok.

Mindenesetre az orvosok azt ajánlják, hogy jobb legalább négy percet várni, mielőtt elkezdjük kortyolgatni a forró italt.

Az iráni tanulmány szerint az elfogyasztott tea mennyisége és a rák között nincsen összefüggés.  • Vennék
  • Hírek