Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsírsavval doppingolnak a madarak

2009.04.01. 09:39 Módosítva: 2009-04-01 09:54:02
Az embereknél érelmeszesedés és koszorúér-problémák ellen alkalmazott omega-3-zsírsavról kimutatták, hogy javítja a madarak repülési teljesítményét.

A kis partfutó (Calidris pusilla) tudatos táplálkozással fokozza kitartását. Az észak-amerikai vándormadár minden évben Dél-Amerikába menekül a kemény tél elől, azonban előtte beiktat egy pihenőt Kanada keleti partjainál. A Fundy-öbölben két héten át kizárólag az omega-3-zsírsavakban gazdag tegzes bolharákkal táplálkozik. Ezzel a táplálék-összetevővel jócskán növelni tudják teljesítményüket, írta az ottawai egyetem kutatója, Jean-Michel Weber kollegáival együtt a Journal of Experimental Biology című szaklapban.

forrás: Wikipedia
forrás: Wikipedia

A virginiai fogasfürjjel végzett kísérletek alátámasztották ezt a felfedezést. Ezek a madarak csak ritkán repülnek, akkor is csak rövid szakaszon, ezért szárnyizomzatuk kevésbé fejlett. Hat hét szigorú bolharákdiéta után azonban alig maradtak le fittségben a hosszútávrepülőktől, mutattak rá a kutatók.

A fürjeket a kísérlet során két bizonyos omega-3-zsírsav egyikével vagy a kettő keverékével etették hat hétig. Ezt követően megmérték a mellizmok oxigénfogyasztását, amely rendkívüli mértékben fokozódott. Ez az izmok teljesítménynövekedésére enged következtetni. Ezen kívül még négy anyagcsereenzim aktivitását is ellenőrizték a kutatók, és az értékek 58-90 százalékos növekedését állapítottak meg, amely immár megfelelt a partfutóknál mérteknek.

Az enzimek teljesítményének ilyen mértékű növelése még az élsportolók számára is lehetetlen: hét hét intenzív állóképesség-fokozó edzés után mindössze 38-76 százalékkal képesek növelni értékeiket. Most azt kívánják tisztázni a kutatók, miként fokozzák a zsírsavak az enzimek aktivitását.

Virginiai fogasfürj
Virginiai fogasfürj

Már néhány éve bizonyított tény, hogy az omega-3-zsírsavak képesek megelőzni az érelmeszesedést, és ezzel a szívkoszorúerek beszűkülését. Mivel az ember szervezetéből hiányzik egy enzim, ő maga nem képes előállítani bizonyos omega-3-zsírsavakat, hanem kénytelen azt táplálékával bejuttatni. A zsírsavak elsősorban a magas zsírtartalmú halfajokban, mint a heringben, lazacban vagy tonhalban fordulnak elő, de számos növényi olaj is tartalmazza őket, így például a len- vagy a dióolaj.