Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Ha leánygyermeket szeretne, menjen melegebb éghajlatra

2009.04.02. 10:41 Módosítva: 2009-04-02 10:41:15
Jól megfigyelhető különbség van a gyermekek nemének születéskori eloszlásakor az északi és a deli tájak közt. Délen ugyanis több gyermek születik, ez pedig környezeti okokra vezethető vissza, mondja egy friss tanulmány.

Ha egy most publikált kutatásnak igaza van, a leánygyermekre áhítozó pároknak afrikába kellene utazni, írja a Physorg.

Nagy különbséget mutat ugyanis a születendő gyermekek nemének eloszlása az éghajlattól függően. Ez a különbség még azzal a ténnyel együtt is érvényes marad, hogy Indiában és Kínában nagy előnyben részesítik a fiúgyermekeket - Kínában sokszor magzatelhajtást alkalmaznak, ha kiderül, hogy a születendő baba kislány lesz.

A University of Georgia endikronológisa, Kristen Navara hivatalos adatokat gyűjtött össze 202 országból, az 1997-2006 között időszakból. Úgy találta, hogy a világon ez idő alatt összesen 51.3 százalékra tehető a fiúszületések aránya, a lányoké pedig 48.7.

Azonban ez az átlag egyenlőtlenül oszlik el a különböző földrajzi helyeken. A trópusi éghajlatú régiókban a fiúk születése 51.1 százalék. A Szahara környékén pedig csak 50.8

"Szignifikánsan több lány született a trópusi tájakon. Ez az arány szocio-ökonómiai háttér ellenére is így alakult ki." - Mondta Kristen Navara az AFP-nek. Szerinte további kutatásra van ahhoz szükség, hogy az aránytalanság az okait pontosan lehessen tudni.

Navara sejtése szerint a petesejt és a spermium működését befolyásolhatja a hőmérséklet és a napsütés, így ezek a környezeti tényezők okozhatják az eltoltódást a két nem születési arányai közt.

Előző kutatások kisemlősökön (szibériai hörcsögökön, háziegereken) végzett megfigyelések alapján alátámasztották, hogy a téli időszak alatt ezek az állatok több hímnemű egyedet hoztak a világra. Ugyanez az eredmény született, ha a napos órák számár csökkentették.

Kínában a fiúkat előnyben részesítő családtervezés mellett 52.8 százalék volt a fiúszületések aránya, Indiában pedig 51.2, alig valamivel a világátlag alatt.