Árpád
-2 °C
3 °C

Ha leánygyermeket szeretne, menjen melegebb éghajlatra

2009.04.02. 10:41 Módosítva: 2009-04-02 10:41:15
Jól megfigyelhető különbség van a gyermekek nemének születéskori eloszlásakor az északi és a deli tájak közt. Délen ugyanis több gyermek születik, ez pedig környezeti okokra vezethető vissza, mondja egy friss tanulmány.

Ha egy most publikált kutatásnak igaza van, a leánygyermekre áhítozó pároknak afrikába kellene utazni, írja a Physorg.

Nagy különbséget mutat ugyanis a születendő gyermekek nemének eloszlása az éghajlattól függően. Ez a különbség még azzal a ténnyel együtt is érvényes marad, hogy Indiában és Kínában nagy előnyben részesítik a fiúgyermekeket - Kínában sokszor magzatelhajtást alkalmaznak, ha kiderül, hogy a születendő baba kislány lesz.

A University of Georgia endikronológisa, Kristen Navara hivatalos adatokat gyűjtött össze 202 országból, az 1997-2006 között időszakból. Úgy találta, hogy a világon ez idő alatt összesen 51.3 százalékra tehető a fiúszületések aránya, a lányoké pedig 48.7.

Azonban ez az átlag egyenlőtlenül oszlik el a különböző földrajzi helyeken. A trópusi éghajlatú régiókban a fiúk születése 51.1 százalék. A Szahara környékén pedig csak 50.8

"Szignifikánsan több lány született a trópusi tájakon. Ez az arány szocio-ökonómiai háttér ellenére is így alakult ki." - Mondta Kristen Navara az AFP-nek. Szerinte további kutatásra van ahhoz szükség, hogy az aránytalanság az okait pontosan lehessen tudni.

Navara sejtése szerint a petesejt és a spermium működését befolyásolhatja a hőmérséklet és a napsütés, így ezek a környezeti tényezők okozhatják az eltoltódást a két nem születési arányai közt.

Előző kutatások kisemlősökön (szibériai hörcsögökön, háziegereken) végzett megfigyelések alapján alátámasztották, hogy a téli időszak alatt ezek az állatok több hímnemű egyedet hoztak a világra. Ugyanez az eredmény született, ha a napos órák számár csökkentették.

Kínában a fiúkat előnyben részesítő családtervezés mellett 52.8 százalék volt a fiúszületések aránya, Indiában pedig 51.2, alig valamivel a világátlag alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?