Vencel
15 °C
23 °C

Sok a halálba kezelt beteg

2009.04.02. 13:45
Egy felmérés szerint meglepően sok amerikai hal meg olyan betegségben, amit megfelelő diagnózis esetén gyógyítani lehetett volna.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy sok az elrontott diagnózisból adódó félrekezelés. Ha pedig az embert félrediagnosztizálják, akkor az minimum bosszantó, de rosszabb esetben halálhoz is vezethet.

Sokba kerül

Az amerikai felmérés rávilágított arra, hogy évente legalább 40 ezer, de az is lehet, hogy 80 ezer áldozata van az Egyesült Államokban a félrediagnosztizálásnak (a kezelés hiányából, vagy rossz kezelési módszerből adódóan). Minden huszadik boncolásnál olyan okokat tárnak fel, amik a helyes diagnózissal gyógyíthatók lettek volna.

A Harvard orvosi vizsgálata szerint a rossz diagnózisok ötven százalékának oka a hanyagság, aminek meg is van az eredménye: kétszer annyi per indul félrediagnosztizálás-, mint gyógyszerproblémák miatt, és rendszerint ezek végződnek a legnagyobb anyagi kárpótlással is.

Ezeket az adatokat David E. Newman-Toker és Peter J. Pronovost hozta nyilvánosságra az Amerikai Orvosi Egyesület lapjában. A diagnosztikai hibákról szóló tanulmányok elég ritkák, mutatnak rá a kutatók, viszont ez hamar megváltozhat.

A nemzeti Egészségügyi Kutatóközpont ugyanis kutatási témának tűzte ki a rossz diagnózisok okának kutatását. Obama az orvosokat körülvevő számítástechnikai infrastruktúrát kívánja fejleszteni, országos méretű informatikai hálózatot kialakítva, ahol az orvosok tájékozódni tudnának a tünetekről.

Addig is, a páciensek a legjobban teszik, ha nem csak egy orvosnál járnak a tüneteikkel. Nagyon fontos az is, hogy a beteg jól informálja az orvosát, megfigyelje, és pontosan el tudja mondani a tüneteit.