Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Óegyiptom templomokkal ejtette ámulatba a külföldieket

2009.04.21. 21:29
Négy új templomot találtak a régészek egy háromezer éves városerőd romjai között a Sínai-félszigeten, ahol az óegyiptomi birodalom hadiútját tárják fel. A templomokkal valószínűleg az ókori Egyiptomba érkező külföldi delegációkat akarták lenyűgözni.

A óegyiptomi hadiutat a sólyomfejű Hórusz istenségről nevezték el, akit az ég hatalmas urának tartottak. Az út, amely egykoron Egyiptomot Palesztinával kötötte össze, a mai Rafah közelében húzódik. Az ásatások 1986 óta folynak a térségben, hogy megtalálják a Hórusz-út mentén kiépített erődítményrendszert. A karnaki templomban talált feliratok és ábrázolások tanúsága szerint 11 erődítményt kell keresniük, de eddig csak ötöt tártak fel.

A templomokat, köztük a Sínai-félsziget eddigi legnagyobb vályogszentélyét a Szuezi-csatornától 4 kilométerre, El-Kantarában találták meg. A 70 x 80 méteres templomot három méter vastagságú vályogfallal kerítették körül annak idején - mondta el kedden Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Mohamed Abdel-Makszud ásatásvezető szerint a grandiózus templom felfedezése átírhatja a Sínai-félsziget történelmi és katonai jelentőségét az ókori Egyiptomban.

A templomnak négy kapuja volt, és három megtisztulást szolgáló kőmedencéje. A falakon látható díszes felíratok I. és II. Ramszeszt dicsőítik. A régészek szerint a templom grandiózus méretei és színpompás kivitelezése arra szolgált, hogy ámulatba ejtse az Egyiptomi Birodalomba érkező külföldi küldöttségeket.

Záhi Havvász szerint az Újbirodalom (Kr.e. 1569-1081) idején, egészen a Ptolemáioszok koráig a városerődben volt az egyiptomi hadsereg főhadiszállása.

Korábban a régészek megtalálták a Sínai-félsziget északi részén a térség első újbirodalmi templomát, amely egy XVIII. dinasztia korabeli erődítmény helyén épült. Az utóbbi években az ásatások során előkerült a térségben II. Ramszeszt és apját, I. Széthi fáraót ábrázoló domborművek sokasága, de feltártak egy sor olyan raktárt is, ahol az Újbirodalom korában a hadsereg a gabonakészleteit és a fegyverzetét tárolta. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?