Vencel
13 °C
23 °C

Új fafajt találtak Etópia háborús vidékén

2009.04.24. 21:06

Új fafajt azonosítottak kutatók Etiópia háborúk miatt kevésbé ismert keleti részén. A Science pénteki számában publikált felfedezés felveti, hogy lehetnek még más, eddig nem ismert fajok is a világon.

Az Acacia fumosa elnevezésű, rózsaszín virágzatú, hat méter magasra is megnövő fa egy Kréta-nagyságú területet borít be az afrikai országban, és 2006-2007-ig tudományos szempontból azért nem bukkantak rá, mert fő élőhelye háborús zónában fekszik.

"Egész életemet növények megfigyelésével, fajok leírásával töltöttem, és teljesen letaglózott, mikor értesültem erről a fáról" - jelentette ki a felfedezést a tudományos folyóiratban nyilvánosságra hozó David Mabberley brit botanikus.

Leírása szerint a fafaj milliószámra nő a szomáliai határ menti mintegy 8000 négyzetkilométernyi, nehezen megközelíthető hegyvidéki területen. A brit tudós tanulmányában rámutatott: ahogy botanikusok generációi elsiklottak e fafaj fölött, más olyan fajok is létezhetnek akár az esőerdőkben, akár az óceánok mélyén, amelyeket korábban szintén nem vettek észre. Eddig nem nagyon hittek benne a tudósok, hogy ilyen kiterjedt területen uralkodó új fafajra akadhatnak.

Az Acacia fumosát Mats Thulin svéd botanikus azonosította, s a felfedezést elsőként egy skandináv újságban publikálta. A gyéren lakott területen növő fát a helybeliek tűzifának használják, de ipari célokra is alkalmas.