Genetikai okai vannak az autizmusnak

2009.04.29. 10:50 Módosítva: 2009.04.29. 10:52
Találtak két olyan gént, ami közvetlenül is felelőssé tehető az autizmus kialakulásáért, de ennél jóval több gén játszik közvetett szerepet.

Dr. Raynard Kington, az amerikai National Institutes of Health szakembere szerint megdönthetetlen bizonyítékokat találtak arra, hogy az autizmusnak genetikai okai vannak. A felfedezés áttörést jelenthet a tünetek kezelésében, hiszen ha jobban megértjük az autizmust, könnyebb is küzdeni ellene, mondta el Kington.

Nagy minta

A vizsgálat során olyanokat vizsgáltak, akik az Asperger szindrómától és az autizmustól szenvedtek: mindnyájuknak problémát jelent bármilyen kapcsolatok kiépítése és nehezen kommunikálnak környezetükkel. Megvizsgálták egészséges emberek genetikai kódját is, összesen tízezer személyt érintett a felmérés. A minták begyűjtése után azokat az apró eltéréseket keresték, amik okot adhatnak az agyban kialakuló elváltozásoknak.

A vizsgálat több genetikai elváltozást is talált, a legjelentősebbek két génhez köthetők, melyek az ötös kromoszómában találhatók meg: ezek felelősek azoknak a fehérjéknek a termeléséért, melyek az idegrendszer sejtjei közti kommunikációt segítik.

A kutatók szerint amennyiben a CDH10 gént módosítják, legalább 15 százalékkal lehet csökkenteni az autizmus kialakulásának az esélyét. Ugyanakkor még legalább harminc gén játszhat kisebb-nagyobb szerepet a szükséges fehérjék termelésében. „Meglehetősen sok gén felelős az autizmus kialakulásáért", mondta el Kington.  • Hírek
  • Személyi kölcsön