Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fiatalkori kövérség fokozza a hasnyálmirigyrák kockázatát

2009.06.24. 15:05 Módosítva: 2009-06-24 15:05:17
Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a fiatalkori kövérség súlyos kockázati tényező, de aki ötven fölött hízik el, annak már nem kell jobban aggódnia, mint a soványoknak.

Aki fiatal felnőtt korában kövér, annak sokkal nagyobb esélye van később a hasnyálmirigyrákra, mint másoknak, állapította meg egy amerikai tanulmány.

Idősebben már szabad hízni

A Texasi Egyetem kutatói, Donghui Li professzor vezetésével kimutatták, hogy akik 14-19 éves korukban kövérek, azoknak 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesz felnőttkorukban hasnyálmirigyrákjuk, mint a normális súlyú kortársaiknak.

A 20 és 40 év közötti kövéreknél pedig háromszor nagyobb a hasnyálmirigyrák kockázata.

Érdekes módon a kockázat már nem emelkedik azoknál, akik 40 felett híznak el. Akik pedig 50-es éveikben lesznek kövérek, azoknál a hasnyálmirigyrák valószínűsége már gyakorlatilag semmivel sem nagyobb, mint a soványaknál.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a túlsúlyosaknál és a kövéreknél nemcsak nagyobb a hasnyálmirigyrák kockázata, hanem általában előbb is alakul ki a betegség, mint a normális súlyúaknál.

A kutatók szerint ez az első tanulmány, amely a testtömegindex és a hasnyálmirigyrák előfordulásának összefüggését vizsgálta, és amely azt is nézte, hogy van-e olyan életkor, amely hajlamosít a hasnyálmirigyrákra.