Kik voltak a virgin-szigeteki rabszolgák?

2009.07.17. 15:31
Interneten tették közzé a karib-tengeri Virgin-szigetek 18-19. századi rabszolga-kereskedelmével kapcsolatos adatokat.

Családfakutatók hosszú időn át követeltek adatokat Saint Croix rabszolga-kereskedelméről, a sziget lakosságának zöme ugyanis az egykori rabszolgák leszármazottaiból verbuválódott. Végül egy helytörténeti csoport, a Virgin Islands Social History Associates fogott hozzá az adatgyűjtéshez.

"Több mint ötvenezer személyt hoztak ide Afrikából a dán uralom alatt" - hangsúlyozta George Tyson, a helytörténeti csoport elnöke, aki a hétéves kutatómunkát irányította. A kutatók a Virgin-szigetek, Washington és Koppenhága levéltáraiban gyűjtöttek adatokat.

A rabszolgák egy része a Virgin-szigetek cukornádültetvényein görnyedt élete végéig, másokat Kubába vagy az Egyesült Államokba szállították.

Eladta a feleségét

Susan Samuel houstoni lakos a kutatómunka révén derítette ki ük-ükanyja, Venus Johannes történetét, aki 12 éves korában került a rabszolga-kereskedők karmai közé a mai Szenegál területén. Venus egy amerikai hajóskapitányhoz ment feleségül Gorée-szigeten; a lány beleegyezett, hogy elkísérje férjét az Újvilágba azzal, hogy később hazatér. Ám a kapitány háziszolgának adta el feleségét egy amerikai asszonynak, mihelyt a hajó kikötött Saint Croix szigetén.

Venus három évtizednyi rabszolgaság után, 1815-ben nyerte vissza szabadságát, miután sikerült bebizonyítania a hatóságoknak, hogy illegálisan adták el. Újból férjez ment, és négy gyermeknek adott életet. Az asszony vallomásából ismerhette meg sorsát Susan Samuel, az ük-ük-unoka.

A rabszolgaságot 1848-ban törölte el a kormányzó a Saint Croix szigetén kitört rabszolgalázadás után. Az ancestry.com címen elérhető honlap több mint 700 ezer adatot tartalmaz az 1734-1917 közötti időszakról. Az adatbázisba bekerültek a hajók szállítmányozási feljegyzései, beleértve az afrikai rabszolgák neveit és eladási árát. Július végéig az érdeklődők ingyen férhetnek hozzá az adatokhoz, augusztustól viszont a honlap előfizetéses alapon működik majd.   • Hírek
  • Támogatások