Auguszta
-4 °C
2 °C

A fekete bárányok nem bírják a klímaváltozást

2009.07.24. 10:05 Módosítva: 2009-07-24 10:06:35
A fokozódó felmelegedés ausztrál kutatók szerint nemcsak a juhok méretét csökkenti, hanem a fekete példányok életét is megnehezíti. A skót vadjuhok ugyanis ma már nem csupán kisebbek, mint régen, világosabbak is lettek.

Valamikor megérte fekete báránynak lenni, a sötét gyapjú ugyanis több hőt tárolt, mint a világos. A sötétebb állatok így energiát nyertek, és kevesebb táplálékra volt szükségük, mint világos társaiknak. Az időközben megenyhült észak-atlanti klíma révén azonban a skót juhok fekete színe elvesztette jelentőségét. A világos juhoknak ma már jobbak atúlélési esélyeik, mint a sötéteknek.

Korábbi kutatási eredmény, hogy csökken a skót juhok átlagmérete. A nagyobb juhok ellenállóbbak, mint törékenyebb fajtársaik, de a globális felmelegedés megváltoztatta a helyzetet: az enyhébb hőmérséklet miatt a kisebb bárányok is életben maradnak, majd felcseperednek és szaporodnak.

Az ausztrál és a brit kutatók alanyai a lakatlan Külső-Hebridák Soay és Hirta nevű szigetein élő vadjuhok voltak. Azáltal, hogy ilyen elszigeteltségben, természetes ellenségek nélkül élnek, a gyapjas állatok különösen alkalmasak arra, hogy örökítőanyagukat, valamint az időjárás és a táplálék populációikra gyakorolt hatását vizsgálni lehessen.