Vilhelmina
10 °C
21 °C

Új HIV-törzset fedeztek fel

2009.08.03. 10:26 Módosítva: 2009.08.03. 10:27
Új HIV-vírustörzset találtak, amit nem mutat ki biztonságosan a hagyományos AIDS-teszt. Viszont a kutatók szerint ugyanúgy reagál a kísérleti gyógyszerekre, mint az ismert törzs, így ha meglesz a HIV elleni gyógyszer, az az új vírustörs ellen is hatásos lesz.

A HIV vírus egy új, eddig ismeretlen változatát mutatták ki francia orvosok Párizsban, egy kameruni nő szervezetében. A kutatók szerint a vírus a gorilláknál ismert SIV vírushoz hasonlít, és valószínűleg abból fejlődött ki – ellentétben az eddig ismert, és becslések szerint a világon 33 millió AIDS-betegben megtalálható vírussal, ami a csimpánzok SIV vírusából mutálódott.

A HIV vírust a nyolcvanas években fedezték fel, de a tudósok szerint valamikor a 20. század elején jött létre Közép-Afrikában, a csimpánzok között pusztító SIV-ből, valószínűleg úgy, hogy beteg állatok húsából ettek az első fertőzöttek, akiknek a szervezetében a vírus mutálódott, és új, az emberek között fertőző törzset hozott létre.

Az első ismert fertőzött szervezetében egy rutin vírusellenőrzés mutatta ki az újfajta HIV-et. A 62 éves nő Kamerunban élt mielőtt Párizsba költözött volna, de saját bevallása szerint nem került kapcsolatba sem gorillákkal, sem emberszabású majmok húsával. Ez arra utal, hogy másvalakitől kapta meg a vírust, vagyis nem ő az első és egyetlen fertőzött. A hagyományos AIDS-teszt nem mutatja ki megbízhatóan az új vírustörzset, így a tudósoknak egyelőre elképzelésük sincs, hány embert érinthet a fertőzés.

Az elméletek szerint a gorillák vírusa az emberi HIV-hez hasonlóan a csimpánzok SIV-jéből fejlődött ki, így az új típusú HIV létrejöttéig eggyel több mutációs lépés vezetett. A tudósok szerint az új vírus a már ismerthez hasonló módon reagál a kísérleti gyógyszerekre és kezelési módokra, így ha sikerül vakcinát kifejleszteni a HIV-re, az az új törzs ellen is hatásos lesz.