Automatizálják a meteorfigyelést

2009.08.17. 16:51 Módosítva: 2009.08.17. 16:51
A Perseidák meteorrajról idén kevesebb beszámoló készült, de ebben közrejátszott az országszerte felhős ég és erős holdfény. A rajt idén videótechnika segítségével is tanulmányozták a magyar észlelők.

A Perseidák legnagyobb aktivitása nálunk a nappali órákban volt, míg a Föld más részein, Amerikában, Japánban és Ázsiában óránként 150-200 meteort is láthattak. Amint a nemzetközi meteoradat-gyűjtő hálózat (IMO) online frissülő oldalán figyelemmel kísérhető, idén a raj az előrejelzéseknek megfelelően viselkedett. Először egy éles, rövid kitörés volt, magyar idő szerint augusztus 12-én délelőtt 10 órakor. A második csúcs hosszabban elnyúló szakasza este 20 és 22 óra között jelentkezett, lassú lecsengéssel. A bemutatott ábrán 28 ország 85 megfigyelőjének adata szerepel - az időpontok világidőben adottak (magyar nyári időszámítás mínusz 2 óra).

A Perseidák aktivitásának időbeli lefutása (forrás: IMO).
A Perseidák aktivitásának időbeli lefutása (forrás: IMO).

Hazai beszámolók szerint a maximumok előtti, keddről szerdára virradó éjszakán sok szép meteor hullott a párás, holdfényes égen. Szerda este esély lett volna megfigyelni a második kitörés lecsengését, ekkor azonban széles felhőzóna vonult át fölöttünk, csupán hajnaltájt tisztult ki az északi országrészben. A bizonytalan időjárásban ugyan szabadszemes szisztematikus meteorszámlálás kevés helyen történt, a meteorok pályáinak rögzítésére azonban észlelők két helyen is sikerrel használták a videótechnikát.

Fényes meteorjelenség 2009. augusztus 11-én.
Fényes meteorjelenség 2009. augusztus 11-én.

A rendszer lényege egy rendkívül nagy érzékenységű biztonsági kamera, nagy fényerejű és látószögű objektívvel, amely élő videóképet szolgáltat. Egy számítógépes kiértékelő szoftver valós időben figyeli a képen jelentkező változásokat, így a felvillanó meteorokat is. Ilyenkor nemcsak az eseményt tartalmazó képkockákat menti el a rendszer, de automatikusan kiméri a meteorok feltűnési és eltűnési helyének égi koordinátáit is. Ezekből az égi pálya pontosan meghatározható, a rajmeteorok érkezésének iránya, a radiáns pozíciója kimérhető. (Ízelítő az augusztus 11-én éjszaka videómeteorjaiból itt.) Megfelelő konfiguráció és esővédelem mellett a rendszer teljesen automatikus üzemre is képes.

Egy másik hullócsillag szűk négy órával később (videó: Igaz Antal).
Egy másik hullócsillag szűk négy órával később
(videó: Igaz Antal).

A videós megfigyelés nem újdonság, a német, lengyel és japán szakértők tíz éve használnak ilyen hálózatokat. Az IMO szakcsoportja központilag gyűjti az adatokat - 2008-ban 10 európai országban 37 állomás összesen 92 ezer meteort rögzített. A magyar kamerák most próbaüzemben működnek, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a módszer lényegesen hatékonyabb és pontosabb, mint a korábbi, szabadszemes megfigyelők által végzett rajzolásos vagy számlálásos technika. Fontos az is, hogy az adatok kimért, azonnal beküldhető formában keletkeznek, nincs szükség jelentős utófeldolgozásra.  • Tippek
  • Biztosítás