Piroska
-11 °C
-2 °C

Használhatatlan az újinfluenza-gyorsteszt

2009.08.17. 16:46
Az országos tisztifőorvos szerint már nem tesztelik A(H1N1) vírusra a betegeket. Erre már nincs szükség, ráadásul a gyorsteszt is használhatatlan.

Héátfőn vizsgálat nélkül elküldték a fővárosi László Kórházból a Független Hírügynökség beutalóval rendelkező munkatársát, akit az újinfluenza tüneteivel küldött háziorvosa az intézménybe. Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta: a László Kórház továbbra is a Közép-magyarországi Régió kijelölt újinfluenzával kapcsolatos fekvőbeteg-intézménye, de már valóban nem tesztelik A(H1N1) vírusra a betegeket. Egyrészt erre már nincs szükség, másrészt a gyorstesztről, amelyet az intézményben alkalmaztak, kiderült, hogy használhatatlan - indokolta a döntést a főorvos.

Falus elmondta, az európai járványügyi központ előírása volt, hogy az első száz bizonyítottan újinfluenzás fertőzést jelenteni kell, tehát addig minden gyanús esetet teszteltek. Mivel ennél már több a fertőzött, a kezelés szempontjából már alapvetően mindegy, hogy milyen A vagy B vírus a kórokozó, ezért a jövőben már csak bizonyos esetekben végzik el a laboratóriumi vizsgálatot.

Az országos tisztifőorvos egy héttel ezelőtti, háziorvosoknak elküldött körlevele tartalmazza azokat az eseteket, ahol el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot. Ilyen esetek például a súlyos akut légúti fertőzés miatt kórházi ellátást igénylő betegek, a súlyos akut légúti fertőzés következtében elhunyt betegek, valamint a sentinel (kijelölt háziorvos) orvosok által diagnosztizált valamennyi beteg. A főorvos szerint ez utóbbi azért fontos, mert ennek alapján tudják nyomon követni az új A(H1N1) vírus terjedését.

Falus azt is elmondta, hogy a gyorsteszt, amelyet a kijelölt egészségügyi intézményekbe hivatalosan szétküldtek, használhatatlannak bizonyult, ugyanis sok esetben nem volt pontos. Az említett konkrét esettel kapcsolatban közölte, a kórházaknak a súlyos esetekben beutalóval továbbra is fogadnia kell a betegeket, ha ezt mégsem teszik, az a kórház felelőssége.