Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Hatásos egy új H1N1-vakcina a vadászgörényen

2009.08.18. 19:57 Módosítva: 2009-08-18 21:18:18
Egy kísérleti oltóanyag hatékonynak bizonyult az állatkísérletekben az új influenza ellen. Mivel csupán vírusszerű részecskékről van szó, amelyeket a szervezet kórokozókként azonosít, immunitást ugyan kivált, ugyanakkor nem képes megfertőzni a sejteket, sem szaporodni. Mindössze négy hetet vett igénybe az előállítása.

Az influenzaellenes vakcinák előállítása során a legyengített vagy megölt vírusokat alkalmazzák, hogy védekezésre ösztönözzék az immunrendszert. Ám mivel az influenza kórokozójának esetében a vírustörzsek állandóan mutálódnak, így évről évre új oltóanyagot kell előállítani. A gyártási folyamat, amelyhez tojásokat használnak, akár 5-6 hónapot is igénybe vesz

A Novavax Inc. gyógyszergyártó bejelentése szerint géntechnológiai módszerrel egy olyan oltóanyagot sikerült előállítania a cégnek, amely alapjául vírusszerű részecskék szolgálnak. Ezek a részecskék, a vírus "másolatai", amelyeket a kórokozó genetikai szekvenciái ismeretében állítottak elő. Az előállítási folyamat alig négy hetet vett igénybe attól számítva, hogy az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) ismertette a világjárványt (pandémiát) okozó H1N1 vírus genetikai szekvenciáit. Mivel csupán vírusszerű részecskékről van szó, amelyeket a szervezet kórokozókként azonosít, immunitást ugyan kivált, ugyanakkor nem képes megfertőzni a sejteket, sem szaporodni.

A Novavax közlése szerint a vakcina immunitást váltott ki a vadászgörényeknél, amelyek fogékonyak az emberi influenzára.

A vadászgörények 3,75; 7,5 vagy 15 mikrogrammos dózist kaptak, míg a kontrollcsoport egyedei placebót. Három hét múlva az eljárást megismételték.

Ezt követően a CDC kutatói megfertőzték az állatokat a H1N1-vírussal, amelyet egy kaliforniai betegtől nyertek.

Öt nappal később az immunizált vadászgörények szervezetében, bármekkora dózist kaptak is az oltóanyagból, nem volt kimutatható a kórokozó, s az állatokon nem mutatkoztak a betegség jelei.

A kontrollcsoport tagjai viszont, amelyek csupán placebót kaptak, apatikusak voltak, megemelkedett a testhőmérsékletük és szervezetükben kimutatható volt a vírus.

WHO: Eleinte nem lesz elég vakcina

Az északi félteke országai már több mint egymilliárd adag vakcinát rendeltek az újinfluenza elleni oltásból, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden. Melinda Henry azt mondta az AFP-nek, hogy az óriási kereslet, valamint az előállításban tapasztalt csúszások miatt hiány lehet a gyógyszerből. Szerinte emiatt a kormányoknak fel kell készülniük a járvány egy második, esetleg sokkal halálosabb hullámára is.

"Eleinte rendkívül kevés vakcina lesz csak. Így nem lesz arra lehetőség, hogy egész országok lakosságát vagy, hogy a populáció egy jelentős részét beoltsák" - tette hozzá Melinda Henry, aki szerint a kormányoknak rendkívül nehéz döntéseket kell majd meghozniuk emiatt. Hollandia, Görögország, Izrael és Kanada kétszer annyi dózist rendelt, mint ahány lakosa van. A tesztek ugyanis még nem bizonyították egyértelműen, hogy a H1N1 ellen elegendő-e egyetlen oltás, vagy pedig kettőre van szükség a betegség kivédéséhez. (Független Hírügynökség)

A Novavaxnak az Egyesült Államok Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) engedélyét kell beszereznie ahhoz, hogy tesztelje az újfajta oltóanyagot humán vizsgálatokban. Többévi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy egy ilyen vakcina humán alkalmazása széles körben elterjedjen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban minősítette pandémiának a H1N1 okozta járványt: a kórokozó a világ 180 országában okozott megbetegedést. A WHO szerint az idén az embereknek két új influenza elleni oltást kell kapniuk, s ezt ki kell egészíteniük egy a szezonális influenza elleni oltással.

Az Egyesült Államokban öt cég állít elő hagyományos módszerekkel a H1N1 elleni védőoltást. Az amerikai kormány tanácsadói szerint az Egyesült Államok lakosságának a felét, 160 millió embert kellene beoltani az új influenza ellen, az egészségügyi és szociális minisztérium szerint azonban október közepéig csupán 45 millió adag áll majd a rendelkezésre, ezután pedig hetente további 20 millió dózis oltóanyagot állítanak majd elő.