Béla
13 °C
27 °C

A csótányok felkészültek a klímaváltozásra

2009.08.25. 12:05 Módosítva: 2009-08-25 12:09:47
A rovarok a légzésük során sok vizet veszítenek, ezért szárazságban inkább bezárják a lézgőnyílásaikat.

Rafinált légzéstechnikát fejlesztettek ki a csótányok, hogy szárazabb területeket is benépesítsenek. A módszerük segítségével a várható klímaváltozást is viszonylag könnyen átvészelhetik, mondta George McGavin, az oxfordi egyetem entomológusa.

Az ausztráliai queenslandi egyetem kutatói a pettyes csótány (Nauphoeta cinerea) légzését vizsgálták meg különböző körülmények között: magas szén-dioxid és oxigén szintnél, illetve eltérő páratartalmaknál. Kiderítették, hogy a csótányok akár negyven percig is bezárják légzőnyílásaikat, hogy vizet spóroljanak.

Szárazabb környezetben rövidebb ideig tartott a belélegzés, mint magas páratartalom esetén, írták a kutatók a Journal of Experimental Biology című folyóiratban.

A csótányok légzésük során sok vizet veszítenek - magyarázta Natalie Schimpf, a kutatás vezetője. A magas szén-dioxid-tartalom azonban nem befolyásolta a légzést, tehát nem sikerült bizonyítani azt a feltevést, hogy a csótányok a föld alatt, mérgező szén-dioxid szint mellett is életben maradnak. Azt sem tudták igazolni, hogy a lélegzet visszatartása arra szolgál, hogy megvédje a szöveteket az oxidációs reakcióktól.

A csótányok 250 millió éve lakják a Födet, és egyre csak terjeszkednek. A jövő pedig szemmel láthatóan nem okoz gondot számukra.