Emőke
4 °C
20 °C

Elkészült az atomgombelem

2009.10.09. 20:54 Módosítva: 2009.10.09. 21:04
Pénzérme méretű, és több száz évig nem merül le.

A missouri egyetem kutatói olyan parányi, pénzérme méretű nukleáris áramforrásokat állítottak elő, amelyek a radioaktív izotópok bomlásakor keletkező energiát alakítják át.

A radioaktív anyagok bomlásakor felszabaduló töltött részecskék begyűjtésével elektromos áram állítható elő, és ez megfelelő módon csomagolva elemként használható. Az ilyen nukleáris elemeket régóta használják például katonai célokra és a világűrbe telepített eszközök energiaellátásához, de ezek a technológiából adódóan sokkal nagyobb méretűek - olvasható a BBC hírportálján.

Örök világosság

A nukleáris energiát hasznosító elemek a hagyományos telepekhez képest milliószor több töltéssel rendelkeznek. A méret csökkentése azért volt fontos, hogy azokat a mikro- és nanoelektornikai eszközökben is használni lehessen. A nukleáris elemek akár több száz évig is kitartanak, éppen ezért elsősorban olyan helyen használják őket, ahol lényeges a hosszú élettartam, vagy ahol nehézkes lenne a lemerült telepek cseréje.

A missouri egyetem kutatói a jelentős méretcsökkentést folyékony félvezetők alkalmazásával oldották meg, amelyek - a szilárd halmazállapotú félvezetőkkel ellentétben - nem károsodnak a nagy energiájú ionizáló sugárzás hatására. A régebbi elemekben a hosszú élettartamra törekedve a radioaktív sugárzás károsító hatását a méret növelésével kompenzálták. Az új elemek élettartama gyakorlatilag megegyezik a bennük található izotópok élettartamával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!