Laura, Alida
16 °C
32 °C

A joghurt segít a cukorbaj elkerülésében

2009.10.19. 08:21
A gyermekek rostokban és joghurtban gazdag étrendje segít a cukorbetegség és az elhízás kivédésében. A kicsik joghurtfogyasztása nemcsak a bélflórának kedvez, hanem az egész szervezetre jótékony hatású - állapította meg egy kutatás, amelyet az Olasz Diebetológiai Szövetség konferenciáján ismertettek.

A kutatás során ötven gyermeket vizsgáltak születésüktől hétéves korukig. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok például segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában: akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jópár testsúlykilogrammot jelenthet.

A fermentált tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva a máj glükózelőállítását és a vérzsírok - mint a koleszterin és a trigliceridek - termelődését, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi - mondta Rosalba Giacccio, az olasz Táplálkozástudományi Intézet munkatársa.

"A kövérek bélflórája teljes mértékben különbözök a soványakétól. Amikor valaki lefogy, a bélflóra átáll a jó baktériumokra" - tette hozzá a szakember.